Daržovių kainą Kalvarijų turguje lemia ir pardavėjos nuotaika

Vasarai artėjant į pabaigą turgaus prekeiviai apgailestauja, kad šią vasarą prekybą buvo nevykusi. Dėl didelių karščių ne tik nukentėjo derlius, bet ir sumažėjo turgaus lankytojų. 

Atsiskaito baltais centais

Turgaus pakraštyje daržovėmis prekiaujanti moteris guodėsi, kad šie metai žmonėms, matyt, dar sunkesni nei praėję. "Žmonės daug derasi ir skaičiuoja kiekvieną centą. Sutariame, tada duoda visą saują baltų monetų. Vėliau tenka man jas į banką nešti keisti, neįmanoma, kiek prisikaupia", – skundėsi ji.

Džiaugsmu netryško ir kiti jos kolegos. Prekybą šiemet sutrikdė ne tik ekonomika, bet ir neįprastai karšti orai. "Kai buvo daug labai karštų dienų, žmonės tiesiog patingėdavo eiti į turgų. Grūstis per tokį karštį, aišku, mažas malonumas. Gal dar daugiau žmonių prie jūros ar kur nors išvažiavo, nes žmonių turguje tikrai buvo kur kas mažiau nei pernykštę vasarą", – svarstė turgaus prekeivis Darjušas. 

Vaikinas pasidžiaugė, kad jo parduodamoms cukinijoms karščiai ne tik nepakenkė, bet net padėjo. "Augo net daugiau negu reikia", – juokėsi jis. Tačiau sumažėjus lankytojams atsiranda kita problema. "Jei daržovės ilgiau pastovi, apvysta, nebeatrodo gražiai ir parduoti būna sunkiau. Mums dar gerai, kad iš toli vežtis nereikia – auginame čia pat už Nemenčinės", – pasakojo turgaus prekeivis. 

Kitas pardavėjas – kita kaina

Cukinijų kainos turguje vidutiniškai litas už mažą, 3 Lt – už didelę. Kitų daržovių – labai skirtingos, todėl norintys sutaupyti turėtų netingėti pasivaikščioti ir pasiderėti. Pomidorų kainos, priklausomai nuo rūšies, skonio, šalies ar tiesiog pardavėjo nuomonės svyruoja nuo 2,5 iki 5 litų už kilogramą.

Agurkai – nuo pusės lito už prastesnius, iki lito ar pusantro už geresnės kokybės. Įvairios prieskoninės žolelės beveik visur kainuoja po litą už ryšulėlį.

Produktus net kelis kartus brangiau nei konkurentai parduodantys pardavėjai tikina taip darantys ne be priežasties. "Ateina pas mane močiutės ir sako, kaip tu kukurūzus pardavinėji po penkis litus, jei kitoje eilėje jie po litą. Bet juk ten jie pašariniai, o pas mane saldūs, skanūs", – gyrė parduodamas kukurūzų burbuoles daržovių pardavėja.

Pastoviausios kainos Kalvarijų turguje – aviečių ir voveraičių. Avietės visur parduodamos po šešis litus už dėžutę ir prekeiviai nelinkę nė trupučio nuleisti. "Taip, pernai jos buvo kažkiek pigesnės, bet šiemet metai sunkesni", – tvirtino uogas pardavinėję vyrai. 

Litras voveraičių turguje – 5 litai. Vos keletas pardavėjų išdrįsta prašyti daugiau ir pernelyg nesispyrioja, jei jų prašo kainą nuleisti. Jei to nepadarysi, šalia pilna prekiaujančių pigiau, todėl išlošti galima nebent jei pirkėjai labai skuba ir neturi laiko apsidairyti nei derėtis. 

Vieni populiariausių vasaros pirkinių – arbūzai – vis dar gana brangūs. Jų kaina laikosi maždaug po 3 lt už kilogramą. Pardavėjai prognozavo, kad jų turguje dar bus apie mėnesį ir vėliau jų kainos turėtų kristi. Turguje taip pat dar galima gauti paskutinių mėlynių, po 8 Lt už litrą. 

Grybų mėgėjams – tik voveraitėsNors grybautojai jau džiaugiasi geru laimikiu, Kalvarijų turguje kitų grybų nei voveraičių kol kas nematyti. Porą baravykų stiklainėlių ant prekystalio turgaus gale pasistatęs vyras šmaikštavo, kad jų kainos – po 70 ir 80 litų. "Taigi čia tokios kainos, pirmieji grybai, delikatesas", – bandė tikinti jis nueinančius pirkėjus, o jiems napatikėjus grįžo prie, matyt, įdomesnio pokalbio su draugu. 

Kone visi bulvių pardavėjai skelbiasi parduodantys tik lietuviškas bulves, kainuojančias nuo 0,8 iki 1,5 Lt. Ryšulėlis morkų – apie 2 litus. Tačiau kad ir ką pirktumėte, nepamirškite būtinai gerai apžiūrėti ir ragauti, nors bandydami pirkėjams padėti apsispręsti pirkėjai vis dažniau šalia kainos užrašo "labai skanu".


Šiame straipsnyje: Kalvarijų turgus

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių