Darželių auklėtojos šaukiasi pagalbos (pildoma)

Miesto valdžia neslepia, kad vaikų darželiams išlaikyti šiemet trūksta 6,5 mln. litų. Iš idėjos raginamos dirbti auklėtojos puse lūpų kalba apie problemas, nes bijo likti be darbo.

„Jeigu ir toliau nesikeis požiūris į ikimokyklines ugdymo įstaigas ir valdžios strategija jų atžvilgiu, darželiams liks tik vaikų priežiūros funkcija. Dirbsime kaip pigios valdiškos auklės“, - niūrią prognozę nupiešė Kauno vaikų darželio „Rudnosiukas“ profesinės sąjungos pirmininkė Sigita Gudeliūnienė.

Darželiuose dirbančios pedagogės jau prabyla apie tai, kad yra diskriminuojamos, o dėl to kenčia ir vaikų ugdymo kokybė. Apie tai daugiausiai kalbėta Kauno švietimo darbuotojų profesinių sąjungų susivienijimo surengtoje konferencijoje.

„Vaikų darželiai labiausiai pajuto finansinį stygių. Netgi, sakyčiau, finansinį badą“, - visų problemų šaltinį įvardijo S.Gudeliūnienė. Jau pernai pasigirdo kalbų, kad savivaldybės valdininkai darželių vadovams nurodė konkrečias sumas, kurias jie privalo sutaupyti. Auklėtojos buvo verčiamos savo noru eiti nemokamų atostogų, o kolegės už dyką turėjo nemokamai pavaduoti priverstinai atostogavusias auklėtojas. Darželių darbuotojams vėlavo atlyginimai, todėl Kalėdas kai kam teko švęsti už skolintus pinigus.

S.Gudeliūnienės nuomone, darželių direktorės ir darbuotojai tapo sistemos įkaitais bei savivaldybės vykdomos taupymo politikos vykdytojais.

Į konferenciją susirikusios ikimokyklinukų pedagogės apgailestavo, kad dabartinė situacija, kuomet svarbiausiu tikslu tapo taupymas, o ne vaikų ugdymas, verčia griauti tai, kas iki šiol buvo sukurta.

Dėl lėšų stygiaus darželiuose atsisakoma logopedų, muzikos ir kūno kultūros pedagogų, psichologų, kitų specialistų paslaugų. „Apie kokį ugdymą ar vaikų saugumą galima kalbėti, kuomet su grupe ar net dviem grupėmis vaikų lieka viena auklėtoja“, - ironiškai šyptelėjo viename miesto vaikų darželių dirbanti auklėtoja. Tokiais atvejais gali būti pažeidžiamos ir higienos normos, kuriose pagal vaikų amžių numatoma, su kiek vaikų gali dirbti vienas pedagogas.

Šiemet Kauno darželių auklėtojos taip pat vargiai apsieis be nemokamų atostogų. Pedagogai baiminasi, kad išėję nemokamų atostogų daugiau kaip 14 kalendorinių dienų per metus, praras socialines garantijas. Tomis dienomis nutrūksta socialinis draudimas, viršytos dienos neįeina į darbo stažą, o tai reiškia, kad ateityje mažės pensija, prarandama didesnė mėnesinio atlyginimo dalis.

Išėję nemokamų atostogų ir per jas susirgę asmenys jokios ligos pašalpos iš „Sodros“ tikėtis negali. Ji pradedama mokėti tik nuo tos dienos, kai darbuotojas grįžta į darbą iš nemokamų atostogų. „Šiurkščiai pažeidžiamos darbuotojų teisės, jų socialinės bei ekonominės garantijos. Nemažai problemų gali kilti ir dėl gydymo. Kas galėtų paneigti, jog taip betaupydama savivaldybė nežada ilgainiui atsisakyti ikimokyklinio ugdymo strategijos ir misijos - parengti vaiką mokyklai?“ - svarstė S.Gudeliūnienė.

„Ne kartą girdėjome raginimus dirbti iš idėjos, kad pateisintume tėvų lūkesčius, bet ir mes esame žmonės“, - atsiduso Kauno švietimo darbuotojų profesinių sąjungų susivienijimo pirmininkė Aušra Papirtienė. Ji viena pirmųjų viešai prabilo apie darželių ir juose dirbančių pedagogų problemas.


Šiame straipsnyje: Kauno vaikų darželiai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių