Darbo rinka: parduotos studentų vasaros už 1 tūkst. litų

Ką studentai veikia vasarą? Vieni tinginiauja, keliauja, ilsisi, kiti gi – susiranda sezoninį darbą ir kantriai taupo mokslams uždirbtus pinigus.

Rasti sunku

Kaip portalui 1diena.lt pasakojo Kauno darbo biržos statistikė–analitikė Rūta Šačkienė, šią vasarą jaunimas iki 25 m. daugiausia pageidavo dirbti padavėjais, pardavėjais ir pagalbiniais darbininkais.

Paraiškas Darbo biržos Jaunimo skyriuje įsidarbinti pateikė 2699 jaunuolių, iš jų įsidarbino vos 108 žmonės. Jaunimui įsidarbinti daugiausia buvo siūloma viešojo maitinimo įstaigose: padavėjais, barmenais, kepėjais.

Norint įsidarbinti padavėju ar barmenu nėra taip paprasta. Kavinių ar restoranų vadovai pageidauja įdarbinti jau patirties turinčius asmenis. Paskambinus ir apie vasaros darbo galimybę pasiteiravus į „Miesto soda“, pirmas klausimas buvo: „O patirties ar turite?“

Išgirdusi neigiamą atsakymą moteris padėkoja už pokalbį ir palinki geros dienos. Kavinės „Pas Stanley“ administratorė aiškina: „Supraskit, apmokyti žmogų ir jį paleisti po dviejų mėnesių mums tiesiog neapsimoka.“  

Taigi, ką daryti jaunam žmogui, kuris nori gauti darbą, tačiau neturi patirties? Kaip ištrūkti iš šio užburto rato? Į pagalbą vėlgi atskuba Lietuvos darbo birža, kuri organizuoja darbo įgūdžių įgijimo rėmimo ir įdarbinimo subsidijuojant priemones asmenims, pradedantiems darbinę veiklą.

Darbas telefonu

Lietuvoje daugėjant įmonių, užsiimančių pardavimais telefonu (telemarketingu), darbo paieškų svetainėse galima vis dažniau išvysti siūlomas pardavimo telefonu vadybininko pareigas. Prie pastabų yra nurodoma, kad įsidarbinti gali ir studentai, kurie darbą turės ne tik vasarą, bet ir per mokslo metus.

„Kaunas Communication Centre“ direktorius Lukas Jankauskas pasakoja: „Šiuo metu pas mus dirba 80 žmonių: iš jų - apie 45 studentai. Liepos pradžioje priėmėme dar 11 žmonių.“

Pasak L.Jankausko, įmonės veikla yra tokia, kuriai nereikia itin didelio pasiruošimo ar ilgų mokymų.

„Todėl turime galimybes priimti žmones be darbo patirties ar trumpam laikotarpiui. Mūsų apmokymai trunka apie 1,5 – 2 savaitės, taigi žmogus įsidarbinęs 2 mėnesiams – 1,5 mėnesio jau dirba našiai. Žinoma, mes orientuojamės ir į ilgalaikius darbuotojus, jeigu žmogus dirba, tikrai nesinori jo paleisti. Studentų nebijom, nes mūsų darbas kaip tik jiems ir pritaikytas: lankstus darbo grafikas, suderinamos darbo valandos tiek su paskaitomis, tiek su kitais laisvalaikio užsiėmimais ar reikalais“, - pasakojo įmonės vadovas.

Studentai neišrankūs

Vasarą nusprendę pasilikti Lietuvoje studentai nėra išrankūs atlyginimo atžvilgiu. Padavėjomis merginos įsidarbina už 4-5  procentus nuo apyvartos, o tai kartais būna vos 400 litų už 10 ar daugiau valandų per dieną. Tokiu atveju gelbsti tik arbatpinigiai.

Studentų gaunamas ir pageidaujamas atlyginimas į rankas svyruoja nuo 670 iki 1200 litų per mėnesį.

„Mėnesinis atlyginimas yra didesnis nei minimalus atlyginimas Lietuvoje, bet 1000 litų nesiekia, tačiau džiaugiuosi, gavusi darbo vietą čia, nes sąlygos geros, o darbo pobūdis nėra itin sudėtingas“, - pasakojo Jurga, šią vasarą dirbusi telemarketingo vadybininke. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių