Dalis sostinės kiemsargių stokoja pinigų net maistui

Dalis sostinės kiemsargių dėl vėluojančių atlyginimų neišmoka paskolų bankams, kai kurie beveik neturi pinigų maistui. Tuo tarpu Vilniaus valdžia derasi su tvarkdariais dėl skolos sumažinimo.

Pritrūko pinigų maistui

Kaip portalui teigė bendrovės „Stebulė“ meistrė Valentina Biatova, prieš Naujuosius dalis kiemsargių ne tik nešventė, o praktiškai badavo. Darbdaviai esą iš savo rezervų surado šiems žmonėms šiek tiek pinigų, kad jie bent jau galėtų prasimaitinti.

„Labai sunku. Sudarėme sąrašus žmonių, kurių padėtis dabar sunkiausia. Tie, kurie visai neturėjo pinigų net duonai, gal 20 žmonių, gavo šiek tiek pinigėlių“, - sakė V.Biatova.

Pasak jos, esama užuominų, kad savivaldybė galbūt netrukus sumokės dalį skolos „Stebulei“, ir kiemsargiai galės kiek lengviau atsidusti.

Pasinėrė į derybas

Tačiau „Stebulės“ direktorius Stanislovas Tamulevičius savo pavaldiniams gerų žinių neturi. Savivaldybės skola, anksčiau siekusi apie 15 mln. litų, dabar esą auga ir artėja link 16 milijonų. Tai suma, kurios miesto valdžia esą nenori mokėti.

„Savivaldybės įsiskolinimai didėja, sprendimų nėra. Esame savivaldybę padavę į teismą dėl skolų. Vyksta tam tikros derybos dėl taikos sutarties - kalbasi mūsų juristai“, - portalui sakė S.Tamulevičius.

Pasak jo, savivaldybė sutinka apmokėti skolą, tačiau toli gražu ne visą jos sumą. Esą siūloma sumokėti gerokai mažiau, o skolos grąžinimą išdėstyti ilgam laikotarpiui. Tokios sąlygos „Stebulei“ nepriimtinos. „Jie, be abejo, siūlo taikos sutartį, bet mūsų tie terminai netenkina. Konkrečių skaičių nenorėčiau minėti“, - pridūrė „Stebulės“ vadovas.

Vos suduria galus

Pasak jo, „Stebulė“ šiaip taip verčiasi iš kitų pajamų šaltinių. Šios pajamos leidžia darbuotojams išmokėti bent šiek tiek pinigų ir sukaupti nedidelį rezervą, kuris jau dabar naudojamas pagelbėti sunkiausiai gyvenantiems kiemsargiams.

„Jeigu ne rezervai ir Mokesčių inspekcijos pozicija, būtų labai sunku. Mokesčių inspekcija mūsų padėtį supranta - mes nepajėgiame mokėti mokesčių, bet jie mūsų sąskaitų neareštuoja. Gyvename iš paskolų ir kitų užsakovų mokamų pinigų. Bet, pavyzdžiui, „Sodrai“ turi sumokėti - ten niekas neklausia, ar turi pinigų“, - guodėsi S.Tamulevičius.

„Stebulės“ direktorius, kaip ir jo pavaldiniai, prieš šventes gavo algą už rugsėjo mėnesį. „Visi gyvename vienodai. Buvau negavęs algos dar už liepą, bandžiau dar susilaikyti, bet prieš Kalėdas pinigų reikėjo. Stengiamės padėti ir tiems, kurie bankų kreditus pasiėmę, ir kitiems, kuriems labai sunku. Dar turime galimybių“, - sakė. S.Tamulevičius.

Bendrovės direktorius teigė raginantis savo pavaldinius nepulti į kraštutinumus ir nesiruošti streikui. „Iš streiko komiteto kol kas nieko negirdėjau. Žmonių kantrybė ties riba, nelabai galiu juos paveikti. Bet, žinodamas skausmingą savivaldybės požiūrį į streikus, bandau įkalbinti kolektyvą to nedaryti“, - reziumavo „Stebulės“ vadovas.

Kiemsargiai lig šiol gaudavo minimalią algą. Tačiau nuo lapkričio mėnesio jie visi dirba tik puse etato.


Šiame straipsnyje: kiemsargiai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių