Dalis aukštųjų mokyklų pasijuto diskriminuojamos

Dalis rektorių pareiškė poziciją, kad Vilniaus universitetas (VU) neturėtų būti teisiškas išskirtinis.

Prezidentei Daliai Grybauskaitei, Seimo pirmininkei Irenai Degutienei bei Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto pirmininkui Valentinui Stundžiui adresuotame kreipimesi, kurio kopija taip nusiųsta švietimo ir mokslo ministrui Gintarui Steponavičiui, jį pasirašę rektoriai teigia, kad įstatymu patvirtinus VU parengtą statutą, būtų diskriminuojamos kitos aukštosios mokyklos, kurios vykdydamos Mokslo ir studijų įstatymo nuostatas persitvarko kitaip.

VU pateiktu statuto projektu siekia daugiau autonomijos - siūlo, kad universiteto tarybą švietimo ir mokslo ministras formuotų iš universiteto pasiūlytų kandidatų. Įstatymas numato, kad tarybą turi sudaryti savarankiškai ministro ir akademinės bendruomenės paskirti nariai. VU taip pat siekia, kad taryba sprendimus derintų su senatu, sudarytu iš universiteto bendruomenės narių.

Minėtą kreipimąsi pasirašė Kauno technologijos universiteto (KTU) rektorius Petras Baršauskas, Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LMSU) rektorius Remigijus Žaliūnas, Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) rektorius Zigmas Lydeka, Aleksandro Stulginskio universiteto rektorius Antanas Maziliauskas, Mykolo Romerio universiteto (MRU) rektorius Alvydas Pumputis, Vilniaus Gedimino technikos universiteto (VGTU) rektorius Alfonsas Daniūnas bei Lietuvos edukologijos universiteto rektorius Algirdas Gaižutis.

„Svarbiausias yra lygybės ir nediskriminavimo elementas, jis yra pabrėžtas, nes jeigu mes išskiriame vienus, mes diskriminuojame kitus“, - BNS aiškino VDU rektorius Z.Lydeka.

„Paprasčiausiai aš nemanau, kad išskirtinumas turi būti įformintas teisiniu dokumentu, nes teisinis išskirtinumas reiškia tam tikras privilegijas. Tą reikia užsitarnauti, išskirtinumas turi būti pripažįstamas ne įstatymu, bet išoriškai - per veiklas, per rezultatus, turi vertinti mūsų studentai, partneriai ir taip toliau. Aš iš principo prieš teisinį išskirtinumą, nes taip mes sudarome nevienodas konkurencines sąlygas“, - aiškino jis.
VU norą statutą tvirtinti įstatymu, o ne nutarimu, be kita ko, motyvuoja tuo, kad statutas įstatymu tvirtintas 1990 metais.

Z.Lydekos vertinimu, „prieš 20 metų VU tai gavo dėl to, kad tada kažkas tiesiog nekorektiškai pasielgė, o kiti net nesuprato, kas įvyko“.
Poziciją dėl VU išskirtinio statuso posėdyje lapkričio viduryje svarstė visa Lietuvos universitetų rektorių konferencija (LURK) , bet tuomet universitetų vadovai nesutarė dėl vienos nuomonės šiuo klausimu. Prie šios temos numatoma grįžti ir kitame LURK posėdyje, BNS informavo LURK sekretoriatas.

Iki metų pabaigos visiems universitetams ir kolegijoms turėtų pradėti vadovauti pagal naują tvarką išrinkti rektoriai. Pagal ją, rektorių renka nebe universiteto Senatas, o išorinė universiteto taryba, sudaryta iš švietimo ir mokslo ministro bei akademinės bendruomenės paskirtų narių.

Pagal naująją tvarką, rektorius jau išsirinko MRU, VDU, LMSU, KTU, VGTU, Aleksandro Stulginskio universitetas, Lietuvos muzikos ir teatro akademija.


Šiame straipsnyje: VUaukštosios mokyklos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Aldona

Aldona portretas
Mokslo negalima paviešinti. Egzistuoja mokslo paslaptys, tarnybos bei profesijos konfidencialumai. Visuomenei tokie dalykai neįdomūs. Kiekvienas žmogus turi savo interesų ratą ir jam nemalonu skverbtis į universitetų tradicijas ar apeigas. Svarbu, kad studentai susirastų vietą visuomenėje, neužblokuotų darbo vietų.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių