Dalis aikštelės prie CUP apmokestinta - 2 litai už valandą

Dalis automobilių stovėjimo aikštelės prie Centrinės universalinės parduotuvės (CUP) jau kuris laikas apmokestinta. Tačiau vairuotojai naujų kelio ženklų nepastebi ir sako, kad jie pastatyti, siekiant suklaidinti ir pasipinigauti.

Gabalas aikštelės - miesto

Rinkliava prie CUP imama iš vairuotojų, kurie automobilius palieka pirmoje aikštelės eilėje nuo Upės gatvės pusės.

Ši eilė pažymėta kelio ženklais, sakančiais, kad stovėjimas mokamas. Pinigų rinkimo automatas rodo, kad dalis CUP aikštelės priskirta geltonajai miesto zonai, todėl stovėti čia valandą atsieina 2 litus.

Savivaldybės įmonės „Susisiekimo paslaugos“ Miesto eismo departamento vadovė Daiva Kaminskaitė aiškino, kad rinkliava nustatyta nuo liepos 7 d.

„Dalis aikštelės yra Centrinės universalinės parduotuvės sklype, o dalis – miesto žemėje, savivaldybės teritorijoje. Būtent ten savivaldybė nusprendė rinkti nustatytą automobilių stovėjimo mokestį“, - pasakojo D.Kaminskaitė.

Ji užtikrino, kad, įvedus naują tvarką, vairuotojų bausti neskubėta. Nuo liepos 7-osios savaitę buvo numatytas pereinamasis laikotarpis, kai pasikeitimų nepastebėję vairuotojai buvo ne baudžiami, bet įspėjami. Už priekinio automobilių stiklo jie rasdavo geltoną lapelį, pranešantį apie pažeidimą. Jame nurodoma, kad vairuotojui gresia 50-100 litų bauda.

Vairuotojai neslepia apmaudo

Dalis automobilių stovėjimo aikštelės prie CUP apmokestinta jau mėnesį, tačiau vis dar randasi vairuotojų, kurie naujai išdygusių ženklų, įspėjančių apie rinkliavą, nepastebi.

„Daugelis vairuotojų yra įsitikinę, kad visa CUP aikštelė yra nemokama. Taip maniau ir aš. Kai pradėjau aiškintis, pasirodė, kad pirma eilė prie gatvės nepriklauso prekybos centrui, todėl yra apmokestinta. Kadangi ženklas, jog CUP aikštelėje klientai gali statyti savo automobilius, yra ne visai prie įvažiavimo, tai ir galioja jis tik daliai aikštelės. Be manęs įkliuvo dar daugiau nei 10 vairuotojų, ir esu tikras, kad daugelis jų iki to momento buvo šventai įsitikinę, kad nepažeidžia taisyklių. Juolab, kad buvo laisvų vietų ir nemojamoje dalyje, ir daugiaaukštėje aikštelėje“, - laiške redakcijai guodėsi skaitytojas Darius.

Jis įsitikinęs, kad ženklai apie rinkliavą klaidina vairuotojus, nes nėra aišku, kuri konkrečiai dalis mokama, o kuri – ne.

„Keista, kad valdžiai nekyla abejonių, jog galbūt situacija iš tiesų yra klaidinanti, jei jau per dieną tiek daug pažeidėjų ten pagaunama. Tačiau panašu, kaip ir daugeliu atveju, kad siekiama ne sumažinti pažeidėjų skaičių, bet susirinkti kuo daugiau pinigų. Apmaudu...“ – apgailestavo Darius.

Mokėsime ir Vingrių gatvėje

„Vairuotojai turėtų stebėti kelio ženklus, nes jie pakankamai aiškiai nustato mokamos aikštelės dalies ribas“, - skaitytojo priekaištus atrėmė D.Kaminskaitė.

Ji neslėpė, kad ketinama apmokestinti visas vietas, kurios pakliūna į senamiesčio ar centrinę miesto dalį. Artimiausiu metu įvesti rinkliavą numatoma automobilių stovėjimo vietoms Vingrių gatvėje netoli buvusio „Lietuvos“ kino teatro. Tai bus padaryta iki rugpjūčio galo. Teritorija irgi priskiriama geltonajai zonai, todėl stovėti 1 val. kainuos 2 litus.

Yra ketinimų apmokestinti visas vietas, kurios pakliūna į senamiesčio teritoriją ir centrinę miesto dalį. Artimiausiu metu numatoma apmokestinti automobilių stovėjimo vietas Vingrių gatvėje netoli buvusio kino teatro „Lietuva“.  Dar rugpjūčio pabaigoje. Ten irgi bus geltonoji zona.

„Tokiu būdu siekiama sumažinti automobilių, važiuojančių į centrinę miesto dalį, skaičių. Patogumas atvažiuoti su savo automobiliu iki vietos kainuoja“, - kalbėjo D.Kaminskaitė ir rekomendavo vairuotojams būti atidesniems.

Rinkliavų vajus

Neasfaltuota automobilių stovėjimo aikštelė Tymo turgaus pašonėje apmokestinta nuo balandžio 27 d. Aikštelėje nustatyta geltonoji rinkliavos zona, todėl šiol 30 min. stovėjimo vairuotojams atsieina 1 litą, valanda – 2 litus. Stovėjimas mokamas pirmadieniais-šeštadieniais 8-20 val.

Vilniečius labai papiktino praėjusių metų lapkritį įvesta rinkliava prie kino teatro „Forum Cinemas Vingis“, kai mokama tapo trečdalis automobilių stovėjimo aikštelės. Stovėjimas apmokestintose vietose kainuoja 1 litą už valandą. Nei savaitgaliai, nei šventės, nei vėlyvi vakarai – ne išimtis. Rinkliava galioja kiaurą parą.


Šiame straipsnyje: CUPaikštelė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių