Buto nuoma Vilniuje: sąlygas diktuoja nuomininkas

Būsto nuomos rinkoje justi pagyvėjimas – namų ieško studentai. Nors paklausa yra, kainos Vilniuje išlieka stabilios arba net truputį krenta.

Nuomotis 10-15 proc. pigiau

Pasidžiaugę stojimų į aukštąsias mokyklas rezultatais, abiturientai neria į naujus vargus – būsto paieškas.

Nekilnojamo turto agentūrų brokeriai ragina neskubėti. Esą net vasarą rinkos tendencijos palankesnės nuomininkui, o ne būsto šeimininkui. Rinktis yra iš ko.

Be to, atkreipiamas dėmesys, kad siūloma kaina ne visada sutampa su sandorio kaina. „Nuomotojo siūloma nuomos kaina nebūtinai atspindi realią situaciją. Girdėjau ne vieną atvejį, kai derantis kainą pavyksta sumažinti nuo kelių iki keliolikos procentų. Todėl rekomenduojama neišsigąsti ir susisiekti su patikusio buto šeimininku ar tarpininku – galbūt susidursite su lanksčiu žmogumi“, - patarė bendrovės „Diginet LT“, valdančios portalus edomus.lt, aruodas.lt, skelbiu.lt, direktoriaus pavaduotoja Viktorija Steponavičiūtė.

Ji pasakojo, kad apie 10-15 proc. skelbimų, pagal kuriuos būstas neišnuomojamas per mėnesį, kaina keičiama į mažesnę.

„Jei kalbėtume apie tendenciją nuo metų pradžios iki liepos galo, kainos Vilniuje ir Kaune  nukrito 10-15 proc. Klaipėdoje liko stabilios“, - situaciją rinkoje apžvelgė V.Steponavičiūtė.

Senienos – ne prie širdies

Jausdamiesi situacijos valdytojais studentai esą negriebia pirmo pasitaikiusio varianto – ieško gražesnės apdailos ir nečiumpa buto su senu kilimu ant sienos. „Patrauklesni objektai, net jei brangesni, rinkoje yra paklausesni“, - reziumavo V.Steponavičiūtė.

Analizuojant siūlomas butų nuomos kainas pagal kambarių skaičių, neatsižvelgiant į pastato statybos metus, šildymo tipą ir kt., matyti, kad Vilniaus centrinėje dalyje 1 kambario butą siūloma nuomotis vidutiniškai už 700 Lt/mėn., 2 kambarių – apie 1100 Lt/mėn., 3 kambarių – apie 1300 Lt/mėn. Toliau nuo centro esančiuose mikrorajonuose siūloma 1 kambario buto nuomos kaina mėnesiui yra apie 300–500 Lt, 2 kambarių – apie 500–600 Lt/mėn., 3 kambarių – apie 700–900 Lt/mėn.

Derybos dėl nuomos žiemą

Bendrovės "Ober-Haus" Senamiesčio biuro vadovas Marius Čiulada sakė, kad nuomos kaina daugeliu atvejų labai priklauso nuo apdailos. Paklausiausi 1-2 kambarių butai, todėl jų savininkai mažiausiai linkę derėtis.

„1-2 kambarių butų nuomos skelbimų daugiausiai pasirodo internete, bet jų daugiausiai ir dingsta. Mažų butų savininkai jaučia susidomėjimą, todėl rečiau daro nuolaidų. Studentų kompanijai apsimoka nuomotis erdvų 3-4 kambarių butą, nes didelio ploto būsto nuomos kainos mažesnės. Be to, jų savininkai sukalbamesni, lankstesni“, - pasakojo M.Čiulada.

Jis atkreipė dėmesį, kad populiarėja tradicija centrinio šildymo sezono metu sumažinti nuomos kainą. „Savininkai kur kas dažniau sutinka našta pasidalyti su nuomininku, nes suprantama, kad žiema – pats blogiausias metas netekti nuomininko. Tokį punktą reikėtų įtraukti, rašantis sutartį“, - pamokė M.Čiulada.

„Bobutės“ greitai įgrista

Studentai būstą pirmiausia renkasi pagal atstumą iki mokymo įstaigos, kainą ir susisiekimo visuomeniniu transportu patogumą.

Arčiausiai universiteto gyvenamąją vietą galima rasti kambarį nuomojantis iš „bobutės“. Tačiau gyventi su šeimininkais – menkas malonumas. „Tam dažniausiai ryžtasi arba pirmakursiai, arba labai nepasiturintys studentai. Iš esmės tokiu gyvenimu greitai nusiviliama ir jauni žmonės, susipažinę su bendrakursiai, ima kooperuotis pradeda nuomotis kartu“, - sakė M.Čiulada.

Kambario kaina, gyvenant su šeimininkais, Vilniuje siekia 230-270 litų. Komunaliniai mokesčiai į ją jau įskaičiuoti.

Kaune - pigiausia

Centrinėje miesto dalyje butus siūloma nuomotis vidutiniškai už 20–25 Lt/kv.m Vilniuje, 15–20 Lt/kv.m Kaune ir apie 18–20 Lt/kv.m Klaipėdoje. Toliau nuo centro esančiuose mikrorajonuose siūlomos mažesnės nuomos kainos: vidutiniškai 12–16 Lt/kv.m Vilniuje, 7–10 Lt/kv.m Kaune ir 10–13 Lt/kv.m Klaipėdoje.


Šiame straipsnyje: butų nuoma

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių