Brandos egzaminai: pagaliau jie baigėsi!

"Dvylika metų kabinimosi į mokslą, bandymo jį suprasti ir perprasti, išanalizuoti ir pritaikyti galiausiai baigėsi", – savo tinklaraštyje atsidūsta abiturientas iš Klaipėdos. Iš tiesų šiandien mokyklas baigę jaunuoliai laiko paskutinį – vokiečių kalbos egzaminą.

Kai kurie mokyklą šiemet baigiantys jaunuoliai senokai atostogauja, išlaikę porą egzaminų. Kiti spėjo įsisukti į darbus Lietuvoje arba užsienyje, tačiau nerimas iki galo dar neatslūgo, nes egzaminų rezultatai, nulemsiantys tolesnį gyvenimo pasirinkimą, dar nepaskelbti. Kuo išskirtinė šių metų brandos egzaminų sesija, teiraujamės abiturientų ir egzaminų organizatorių.

Zita Blėdienė, Kauno savivaldybės Švietimo ir ugdymo skyriaus Formaliojo švietimo poskyrio vyriausioji specialistė:

– Abiturientai į egzaminus rinkosi susikaupę, nusiteikę, kad tai ir baigiamieji, ir stojamieji egzaminai. Jie dirbo rimtai, iki paskutinės minutės, nes laiko neduota labai daug. Jeigu buvo tokių, kurie nespėjo, tai jau jų problema, nes laikas baigėsi, ir privalai atiduoti darbą. Mokytojai neturėjo teisės egzaminą tęsti ilgiau, nei numatyta.

Po egzaminų tėvelų skundų nesulaukėme. Buvo tokių, kurie skambino ir teiravosi, ar neišlaikius egzamino, pažymys bus įrašomas į brandos atestato priedą. Neišlaikyti egzaminai nefiksuojami. Brandos atestatui gauti šiemet užteko dviejų egzaminų, tik norint stoti į Lietuvos aukštąsias mokyklas reikia būti išlaikius tris egzaminus. Rezultatų tenka palaukti, nes ne taip parasta visus darbus patikrinti ir suvesti visus rezultatus. Vien lietuvių kalbos egzaminą šiemet Lietuvoje laikė apie 50 tūkst. abiturientų. Darbus vertina nacionalinio egzaminų centro atrinkti geriausi dalykų mokytojai. Tarp jų yra ir pedagogai iš Kauno.

Kaune buvo tikrinta ir vertinta daugiau kaip 2 tūkst. lietuvių kalbos teksto rašymo darbų. Jie būna užkoduoti, todėl mokytojai nežino, iš kokio miesto ir kokio mokinio darbą tikrina. Pagrindinė sesija baigėsi, tačiau pirmadienį prasidės pakartotinė tiems abiturientams, kurie negalėjo dalyvauti egzaminuose dėl ligos ar kitų labai svarbių priežasčių. Pasitaikė, kad su greitąja ir iš egzamino išvežėme, nes abiturientas pasijuto blogai, bet nelaikiusių egzamino dėl ligos buvo vienetai. Pakartotinai organizuojami tik valstybiniai egzaminai. Mokyklinių egzaminų pakartotinės sesijos nėra.

Pakartotinės sesijos vyksta penkiuose didžiuosiuose Lietuvos miestuose: Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose ir Panevėžyje. Viską koordinuoja Nacionalinis egzaminų centras. Į Kauną atvažiuos abiturientai iš Prienų, Kaišiadorių, Druskininkų. Liepos 7 d. pakartotinė sesija baigsis lietuvių kalbos valstybinio egzamino perlaikymu. Tai vienintelis egzaminas, kurį bus galima perlaikyti, jeigu netenkins rezultatai.

Rita Grigelienė, Kauno "Saulės" gimnazijos pavaduotoja ugdymui:

– Įtampos buvo ir vaikams, ir tėvams, nes egzaminai nulemia tolesnį likimą. Abiturientai rengėsi visus metus, daug mokėsi. Galbūt buvo sudėtinga dėl to, kad šiemet daug egzaminų – tik valstybiniai. Ši naujovė neramino. Šiek tiek gąsdino ir tai, kad nebus egzaminų perlaikymo, bet tikimės, kad mūsų abiturientų rezultatai bus geri.

Gimnaziją baigia 234 abiturientai. Vienam jų teko vidutiniškai 4,9 egzamino. Keturi vaikai apsisprendė nelaikyti pasirinktų fizikos ir biologijos egzaminų. Jiems tai buvo kaip atsarginiai variantai. Pamatę, kad pakaks išlaikytų egzaminų, atsarginio varianto atsisakė. Iškilmingas brandos atestatų įteikimas vyks liepos 14 d., o bendrų organizuotų išleistuvių mūsų abiturientai nerengia jau antrus metus.

Žydrūnas Kačinskas, Kauno J.Basanavičiaus gimnazijos abiturientas:

– Laikiau du egzaminus, nes pasirinkau teisės ir finansų studijas Škotijoje, Aberdyno universitete. Jie nesupranta mūsų abitūros egzaminų sistemos. Stojant reikalingas brandos atestatas ir ne mažesnis kaip 8 balų vidurkis, motyvacinis laiškas. Kadangi brandos atestatui gauti būtina išlaikyti du egzaminus, laikiau lietuvių kalbos mokyklinį ir anglų kalbos valstybinį egzaminus. Lietuvių kalbos egzaminas įvertintas 9, o anglų kalbos rezultato dar teks palaukti, bet tikiuosi, kad viskas bus gerai.

Kai kurie draugai siekė tik gauti atestatą, bet paskui mokslų tęsti nežada. Kai kurie rinkosi daug egzaminų, jautė didesnę įtampą, mokėsi naktimis. Dažniausiai tai – merginos. Iš mūsų 100 abiturientų apie 10 žada studijuoti užsienyje. 5 rengiasi išvažiuoti į užsienį dirbti. Aš apie studijas užsienyje svajojau nuo 10 klasės.

Pagal pasaulio universitetų reitingą Kauno technologijos universitetas yra 547 vietoje, o Aberdyno – 113-oje. Buvo svarbu ir tai, kad šis universitetas daug investuoja – rengiasi statyti 16 mln. svarų vertės biblioteką, įrengė olimpinį sporto miestelį. Kol kas planuoju tik studijuoti užsienyje, bet neatmetu galimybės, kad, pasitaikius geram pasiūlymui, grįšiu į Lietuvą.

Skaičiai:

Šiemet organizuota 12 valstybinių brandos egzaminų, 11 mokyklinių, 11 įskaitų.
2 – tiek abiturientų buvo pašalinti iš egzaminų per visą Lietuvą, nes bandė elgtis nesąžiningai.


NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių