Bibliotekos kieme laiką matuos Saulės laikrodis

Uostamiestis pasipuošė dar vienu originaliu meniniu akcentu – Klaipėdos apskrities viešosios Ievos Simonaitytės bibliotekos kiemelyje šiandien sumontuotas Saulės laikrodis – kalendorius „Laiko knyga“.

Saulės laikrodis – pats natūraliausias ir tikriausias laiko tėkmės matavimo prietaisas. Pažvelgę į „Laiko knygą“,  jūs sužinosite, koks šią akimirką yra tikslus Saulės laikas Klaipėdoje. Ne tas, kurį mums lemia sutartinės laiko juostos ir rodo įprasti laikrodžiai, bet tikras, natūralus, duotas Gamtos.

Saulės laikrodžio-kalendoriaus veikimo principas toks pat paprastas ir tobulas kaip pati Visata. Nuo gnomono – trikampės formos rodyklės, lygiagrečios Žemės ašiai, Saulės spindulių šešėlis krenta ant kadrano – skalės, kuri yra stati pietų–šiaurės ir lygiagreti rytų–vakarų kryptims. Ties kuria valandų padala yra šešėlis – tokia Saulės valanda yra šioje vietoje.  Neklystanti Saulė stebėtojams  parodys ir kalendorinį gamtos laiką, praneš apie vasaros ir žiemos saulėgrąžas bei pavasario ir rudens lygiadienius. Vidurdienį, kai jos spindulys sustos ties XII valanda, jo šešėlio ilgis parodys, kokiame Zodiako ženkle esame bei koks dabar metų laikas. Kalendorinės žymos išdėstytos ant vertikalios linijos po gnomonu. Varinį laikrodžio pagrindą puošia ir lietuviškų runų ženklai – mėnesių simboliai.

Saulės laikrodžio-kalendoriaus kūrėjai - Romas Klimavičius bei Romualdas Martinkus, idėjos sumanytojas – Juozas Šikšnelis, mecenatas - bendrovė „Pamario restauratorius“.

Kūrybinę grupę šiam sumanymui subūrė dvi sukaktys: Klaipėdos apskrities viešoji I. Simonaitytės biblioteka mini savo 60-metį, „Pamario restauratorius“ pasitinka 10-mečio jubiliejų.

„Saulės laikrodis – kalendorius – mūsų dovana bibliotekai ir visai miesto bendruomenei. Originalus, prasmingas ir ilgaamžis menininkų darbas įprasmina tokias amžinas vertybes, kaip laikas, natūralus gamtos ciklas, visa tai, kas tikra, ką turime branginti ir vertinti. Džiaugsimės, jeigu klaipėdiečiai ir miesto svečiai priims mūsų dovaną ir jaukiame kiemelyje skaičiuos Saulės valandas“, - sakė A. Kliukas.

Saulės laikrodis yra šešių metrų aukščio ir trijų metrų pločio. Jis padaryta iš nerūdijančio plieno ir vario.

Iš pradžių kompoziciją norėta įkurdinti ant namo sienos, tačiau paprieštaravus jo savininkams gimė antrasis projektas – erdvėje. Pati idėja generuota apie metus, o jos įgyvendinimas užtruko apie pusantro mėnesio.

Mecenatui – bendrovei „Pamario restauratorius“ ši kompozicija atsiėjo 60 tūkst. litų. Tai jau šeštoji miestui bendrovės padovanota skulptūra.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių