Betliejaus taikos ugnis atkeliauja į Vilnių (programa)

Betliejaus taikos ugnis jau kelintą kartą pasieks ir Lietuvą, - pranešė Lietuvos skautai. Lietuvos–Lenkijos pasienyje iškilmingai atnešta ugnis keliaus į Vilniaus arkikatedrą, o vėliau traukiniais pasieks ir kitus Lietuvos kampelius.

Betliejaus taikos ugnis - tai žmonijos brolybės, draugystės ir taikos simbolis. Iš rankų į rankas, per visą pasaulį, perduodama ugnis neša viltį ir taiką. akcijos tikslas - pasiekti kuo daugiau žmonių ir paskatinti kiekvieną aktyviai kurti taiką savo aplinkoje, siekti tolerancijos visoms etninėms, kultūrinėms, politinėms ar religinėms grupėms.

Betliejaus taikos ugnies idėja kilo 1986 m. Austrijoje socialinės paramos akcijos metu “Šviesa tamsoje”, kuomet ypač pasižymėjęs vaikas iš Austrijos keliauja į Palestiną ir Betliejuje uždega žvakę, kurią kaip taikos ir vilties simbolį parveža į Vieną ir platina savo šalyje. Iš pradžių ši tradicija apėmė tik Austriją, tačiau labai greitai, taikos ugnis, skautų bei visų geros valios žmonių dėka išplito po visą pasaulį. Šiuo metu Taikos šviesos nešimas yra virtęs nauju, džiaugsmingu Kalėdiniu papročiu, užkariavusių širdis žmonių, kurie siekia taikos šiame neramiame XXI amžiuje.

Betliejaus taikos ugnį, jau ne pirmus metus, perima Lietuvos skautų ir skaučių organizacijos iš kaimynų lenkų. Lietuvos-Lenkijos pasienyje iš lenkų skautų ugnį jau tradiciškai perims Lietuvos lenkų harcerių sąjunga perduodama taikos ugnį kitoms Lietuvos skautų ir skaučių organizacijoms. Ugnis platinama ne tik per visą Lietuvą, bet ir perduodama toliau – kaimynams latviams, o šie perduoda estams.

Taikos ir vilties simbolis Vienos (Austrija) katedroje bus išdalintas piligrimų delegacijų atstovams iš visos Europos, o į Lietuvą Betliejaus taikos ugnis atkeliaus gruodžio 17 d.

Lietuvos skautų organizacijų Betliejaus taikos nešėjai kviečia prisijungti prie taikos ir vilties skleidimo mūsų šalyje bei pasaulyje, dalyvauti akcijos renginiuose bei parsinešti ugnelę į savo šeimą.

Betliejaus taikos ugnies akcijos renginiai:

Gruodžio 17 d. 11 val. Lietuvos–Lenkijos pasienyje įvyks iškilminga ugnies perdavimo ceremonija.

Gruodžio 17 d. 17.30 val. Vilniaus Arkikatedroje Bazilikoje aukojamos šv. Mišios, kurių metu uždegama didžioji žvakė. Po šv. Mišių bus galima įsigyti žvakutę su akcijos simboliu ir parsinešti Taikos ugnį į savo namus.

Gruodžio 18 d. Taikos ugnis vežama traukiniais Vilnius-Klaipėda (08:40) ir Vilnius-Visaginas (8 val.) per visą Lietuvą ir dalijama stotelėse. Traukinio vagonas, kuriame vežama ugnis, bus pažymėtas specialia akcijos atributika. Kiekvienoje stotelėje lauks skautai, kurie toliau skleis ugnį savo miesteliuose.

Gruodžio 20 d. nuo 12 iki 20 val.Taikos ugnis skautų dalinama Vilniaus Katedros aikštėje, prie Prakartėlės. Kiekvienas galime parsinešti taikos ugnelę į savo šeimą.

Gruodžio 17 - 23 d. ugnis skautų nešama Prezidentui, Seimo ir Vyriausybės nariams, miesto valdžiai, o svarbiausia dalinama labiausiai reikalingiems vilties ir šilumos – vaikų ir senelių globos namuose, ligoninėse, kalėjimuose, universitetuose ir kitose bendruomenėse, organizacijose bei institucijose. Taikos ugnis bus uždegta daugelyje Vilniaus ir visos Lietuvos bažnyčių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių