Bankai galės pelnytis iš Vilniaus valdžios skolų

Vilniaus savivaldybė sumojo, kaip jai atsikratyti skolų naštos, kartu leisti užsidirbti bankams ir atsiskaityti su bendrovėmis, kurios nesulaukdamos lėšų nuo 2008 m., sparčiai ritasi link bankroto.

Šiuo metu stengiamasi įsiūlyti bankams apie 250 mln. litų skolų, kurias savivaldybė vėliau galėtų padengti dalimis per 5 metus. Bankai bendrovėms, kurioms skolinga savivaldybė, grąžintų tik 85 proc. sumos, bet grąžintų iš karto.

Šia savivaldybės idėja susidomėjo du šalies bankai – Snoras ir Nordea. Su jais savivaldybė dar tik derasi dėl konkrečių skolų perdavimo sąlygų, todėl pirminių bankų pasiūlymų Finansų valdymo ir apskaitos departamento vadovas Edmundas Kačkus nekomentuoja. Derybos greičiausiai truks apie mėnesį.  E.Kačkaus duomenimis, bendrai skolų yra susidarę apie 900 mln. litų.

Savivaldybės Teisės departamento direktoriaus pavaduotojo Edvardas Varonecko teigimu, apie 15 bendrovių jau yra padavusios savivaldybę į teismą dėl laiku negrąžintų lėšų. Bendra skolų suma siekia apie 25 mln. litų. Ši suma ne galutinė.

Teisės departamento direktorius Egidijus Vilkickas pabrėžė, kad dauguma į teismą besikreipiančių bendrovių naudojasi Civiliniame kodekse numatyta teise prie skolos prisidurti dar ir 5-14 proc. metinių palūkanų. Jeigu skola susidariusi ne per metus, o dvejus, tai  iš palūkanų dalis siekti ir apie 20-30 proc. visos sumos.

Kitaip tariant, jeigu savivaldybė bendrovei skolinga 1 mln. litų ir skolos negrąžina metus, tai teismas už tai gali papildomai priteisti iki 140 tūkst. litų metinių palūkanų. Jei skola nemokama dvejus metus, palūkanų gali susidaryti ir 280 tūkst. litų.

Jei bendrovės nuspręstu skolas susigrąžinti per bankus, šios prarastų teisę dėl skolos kreiptis į teismą, o kartu – papildomai užsidirbti 14 proc. nuo sumos.


Šiame straipsnyje: vilniaus savivaldybėskolos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių