„Baltuose drambliuose“ - nemokamas kinas

Birželis – ne tik vasaros pradžia; jis gali tapti ir ekologiškesnio gyvenimo pirmuoju etapu. Dėl šios priežasties jau šiandien startuoja aplinkosauginė - edukacinė iniciatyva „Ekologiška vasara: sau, miestui ir visuomenei“, pasitiksianti  dokumentinių filmų ciklu ir diskusija su visuomenei žinomais žmonėmis.

Iniciatyva prasidės antradienį, birželio 22 dieną, nemokamu dokumentinio filmo „Kvailumo amžius“ (rež. Franny Armstrong, 2008 m., D. Britanija) seansu. Šis futuristinis dramos-dokumentikos-animacijos hibridas praėjusių metų žmogaus teisių kino festivalyje „Ad hoc: nepatogus kinas“ paliko didžiausią įspūdį žiūrovams ir pelnė „Žiūrovų balso“ apdovanojimą.

„Kvailumo amžius“ nukelia į 2055 metus, kuriuose apsemtame mokslo centre prie kompiuterio sėdintis mokslininkas klausia: „Kodėl mes nesustabdėme klimato pokyčių tuomet, kai dar turėjome tam progą?“. Filmas siunčia nedviprasmišką žinutę: veikti reikia dabar. Tikimasi, kad ši žinutė skambės ir iš garsių Lietuvos žmonių lūpų, liepos 1 dieną pakviesiančių į diskusiją tema „Ekologiška gyvensena – kvailumo amžiaus pareiga?“

Aplinkosauginių filmų programą birželio 29 dieną tęs filmas „Žemės dienos“ (rež. Robert Stone, 2009 m., JAV), leisiantis pažvelgti į modernaus aplinkosaugos judėjimo pradžią ir raidą. Trečiuoju ir paskutiniuoju programos filmu liepos 7 dieną taps „toksinė“ komedija apie klimato kaitą „Viskas tvarkoj“ (rež. Judith Helfand & Daniel B. Gold, 2007 m., JAV).

Silvinijos Simonaitytės, „Ekoinstituto“ vadovės, teigimu, iniciatyvos idėja kilo suvokus, kad visuomenei vis dar stinga informacijos ne tik apie ekologiją, bet ypač – apie asmeninio indėlio reikšmę, siekiant švaresnės ir sveikesnės aplinkos: „Manome, kad informacijos stygius – pagrindinė priežastis, dėl kurios pozityvūs pokyčiai nevyksta arba vyksta lėtai“.

S.Simonaitytė pažymi, kad apie aplinkosaugą kalbėti kino kalba pasirinkta neatsitiktinai: „Geriau vieną kartą pamatyti nei dešimt kartų išgirsti ar perskaityti. Tikiu, kad po šių filmų žiūrovai išeis susimąstę, o gal net sukrėsti“. Iniciatyvos autoriai tikisi, kad dokumentinių filmų ir diskusijos deriniu pavyks atkreipti visuomenės dėmesį į aktualias aplinkosaugines problemas, ugdyti žmonių sąmoningumą, skatinti imtis atsakingesnių kasdienių sprendimų.

Iniciatyvą „Ekologiška vasara: sau, miestui ir visuomenei“ „Ekoinstitutas“ rengia kartu su partneriais: žmogaus teisių kino festivaliu „Ad hoc: Nepatogus kinas“, kino teatru „Pasaka“, kavine ,,Balti drambliai”. Dokumentiniai filmai bus rodomi kavinės „Balti drambliai“ kiemelyje (Vilniaus g. 41, Vilnius) nuo 22 valandos. 


Šiame straipsnyje: nemokamas kinas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių