Baltramiejaus mugėje Vilniuje – pagarba puodžiams

Vilniuje prasidėjo amatininkų dienos – Baltramiejaus mugė. Šįsyk šventės akcentas – puodžiaus amatas, nes prieš 430 m. buvo įsteigtas pirmasis Vilniaus puodžių cechas.

Penktadienį ir šeštadienį vilniečiai ir miesto svečiai pirmiausia kviečiami į puodžiams paminėti skirtus renginius: lipdymo, žiedimo konkursus, dirbinių parodą, taip pat stebėti puodžių cecho statutų pristatymo.

Baltramiejaus mugė penktadienio vidurdienį prasidėjo iškilmingomis amatininkų eitynėmis su Vilniaus cechų amatininkų vėliavomis. Eitynių dalyviai keliavo nuo Aušros Vartų, Vokiečių, Dominikonų, Šv. Jonų, Pilies, Didžiąja gatve iki Rotušės aikštės.

Penktadienį ir šeštadienį Rotušės aikštėje maždaug kas valandą vyks įvairūs kultūriniai renginiai, Lietuvos ir užsienio artistų pasirodymai.

Lėlių teatras "Avilys" rodys spektaklius  "Pagrandukas", "Pančas ir Džudė", o Vilniaus teatras "Lėlė" – spektaklį "Pasaka apie vėžliuką".

Žonglierių grupė "Vagabundus collective" stebins viduramžių žaidimais.

Artistai iš Sankt Peterburgo pristatys misteriją "Apie Mergelę ir Vienaragį".

Beje, šeštadienį organizatoriai žada pikantišką reginį – šlėktų muštynių inscenizaciją.

Vakarais Rotušės aikštėje karaliaus muzika ir šokiai: angliški kontradansai, prancūziški branliai, viduramžių melodijos.

Saulei leidžiantis, artistų pasirodymus vainikuos fakyrų iš Čekijos pasirodymai.

1495 m. Šv. Baltramiejaus dienos, rugpjūčio 24-osios, išvakarėse Lietuvos didysis kunigaikštis Aleksandras patvirtino pirmojo Vilniaus cecho statutą. Auksakalių cechui pirmajam buvo suteikta valdovo privilegija.

Nuo tada ši diena Vilniaus amatininkams tapo atmintina: svarbiausios cechų iškilmės vykdavo būtent per Šv. Baltramiejų. Tai ir tapo svarbia prielaida toliau vystyti ir gaivinti amatininkų globėju vadintino šv. Baltramiejaus mugę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių