Baltijos šalyse imituojama naftotiekio avarija

Vakar Baltijos šalių sostinėse prasidėjo gyventojų perspėjimo pratybos, kurių metu gyventojai ir gelbėjimo tarnybos mokomos, kaip elgtis naftai užteršus aplinką.

Spalio 14-16 dienomis Vilniuje, Rygoje ir Minske rengiamos gyventojų perspėjimo stalo pratybos, įvykus avarijai chemijos įmonėje su galimu azoto junginių patekimu į aplinką ir įvykus avarijai su galimu medžiagų patekimu į Dvinos upę.

 Šios pratybos vykdomos pagal Europos Sajungos finansuojamą 2008-2009 metų TACIS programą „Regioninių pajėgumų stiprinimas siekiant užtikrinti prevenciją ir reagavimą į chemines avarijas su padariniais Baltarusijos, Latvijos ir Lietuvos regiono pasienio ruožuose".

Pratybų metu bus tikrinamas informacijos apie chemines avarijas priėmimo ir keitimosi tarp pratybų dalyvių tvarka bei gyventojų perspėjimo sistemų funkcionalumas Baltarusijos, Latvijos ir Lietuvos regiono pasienio ruožuose. 

Stalo pratybos susideda iš dvejų dalių. Spalio 14 dieną tariamai įvyksta avarija vienoje iš naftotiekio „Polockas - Ventspilis" atkarpoje Polocko  rajone (Baltarusijoje). Naftos produktai išsilieja į Dvinos (Daugavos) upę. Į šios nelaimės likvidavimą sutelkiamos pajėgos iš Latvijos, Baltarusijos ir Lietuvos. Taip pat perspėjami aplinkiniai žmonės, gyvenantys pasienio ruože.

Spalio 16 dieną Gardine (Baltarusijoje) UAB „Gardino azotas" sutrikus technologiniam procesui, trūkus talpyklai, išsiliejo apie 7,5 tūkst. tonų amoniako, susidarė pavojingų medžiagų debesis, slenkantis link Druskininkų ir keliantis pavojų pasienio ruožo gyventojams. Likviduoti avarijos padarinius sukviečiamos kaimyninių šalių specialiosios pajėgos, perspėjami pasienio ruožo gyventojai.

Šiose tarptautinėse stalo  pratybose Lietuvai atstovauja Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas prie Vidaus reikalų ministerijos.

Šiandien 11 val. 52 min. visoje Lietuvoje kaukė sirenos - vyko perspėjimo ir informavimo sistemos techninis patikrinimas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių