Balsiuose kitąmet turėtų iškilti mokykla

Rytoj Vilniaus miesto taryba tvirtins Balsių mokyklos sutarties projektą ir statybos programą. Mokyklos statyba ir 25 metų priežiūra miestui atsieis apie 200 mln. litų.

Artimiausia mokykla – už 15 km.

Projekte numatyta, kad skelbtinų derybų laimėtojui 25 metamas bus išnuomojamas 28,5 tūkst. kv. metrų sklypas, esantį Kryžiokų soduose, Balsiuose. Šiame sklype viešojo ir privataus sektoriaus partnerystės būdu jau kitais metais turėtų iškilti ir pirmuosius auklėtinius priimti Balsių pagrindinė mokykla.

Balsiuose pastatytas apie 1 tūkst. gyvenamųjų namų kvartalas, supamas 49 sodų bendrijų. Spėjama, kad šioje teritorijoje gali gyventi apie 7,5 tūkst. žmonių, kurių skaičius sparčiai plečiasi. Savivaldybės duomenimis, prieš ketverius metus Balsiuose ir jų prieigose gyveno apie 700 mokyklinio amžiaus vaikų. Pati Balsių bendruomenė šiandien skaičiuoja turinti virš 1 tūkst. mokyklinio amžiaus vaikų.

Tačiau šioje teritorijoje veikia vienintelė pradinė mokykla, įsikūrusi sename, 1930-aisiais statytame mediniame name. Jame nėra vandentiekio, centrinio šildymo, vaikai priversti naudotis lauko tualetu. Mokykloje nėra nei tinkamos naudoti sporto salės, nei valgyklos. Kitos artimiausios švietimo įstaigos įsikūrusios 15 kilometrų atstumu nuo gyvenvietės ir jos visos perpildytos.

Pagal projektą naujoji pradinė mokykla turėtų talpinti 828 moksleivius. J savomis lėšomis pastatyti ir eksploatuoti įsipareigotų konkursą laimėjęs investuotojas. Preliminariai skaičiuojama, kad mokyklos statyba bei įrengimas bendrovei galėtų atsieti apie 30 mln. litų. Už tai jam 25 metams būtų patikėta mokyklos priežiūra bei administravimas. Maitinimas į šias paslaugas neįtrauktas.

Kasmet teks atriekti po 8 mln. litų

Skelbtinose derybose dėl Balsių mokyklos statybos dalyvavo keturios bendrovės: bendrovių „City service, „Realco“, „Realco statyba“ ir „Domestas“ konsorciumas, bendrovės „Pinus Proprius“, „MG Valda“, „Merko statybos“ ir „E.L.L. Kinnisvara AS“ konsorciumas.

Dalyvių pateiktus pasiūlymus nagrinėja savivaldybės suburta ekspertų komisija, kurioje įtraukti ir Balsių bendruomenės nariai. Komisija kol kas nugalėtojo neišrinko, bet jau sudarė preliminarią eilę. Patraukliausiu pasiūlymu įvardintas bendrovės „Merko statyba“ ir „E.L.L. Kinnisvara AS“ konsorciumo pasiūlymas. Jų paskaičiavimais mokyklos statybą ir priežiūrą konsorciumas galėtų vykdyti už 8 mln. litų metinį mokestį su pridėtinės vertės mokesčiu. Per 25 metų laikotarpį susidarys solidi 200 mln. litų suma, kurią privalės padengti Vilniaus miesto savivaldybė.

Vilniaus miesto savivaldybės Investicinių projektų skyriaus vadovės Rasos Cibulskienės nuomone, konsorciumo pasiūlyta kaina optimali.

„Į šitą kainą įeina absoliučiai viskas: didelės mokyklos statybos, pastato eksploatacija, komunaliniai mokesčiai, projekto rizika, draudimas. Taip pat įtrauktos išlaidos ir mokyklos baldams, mokymosi priemonėms, vadovėliams, skeletams ir net marinuotoms varlėms, kaip mes juokaujame“, - tikino R.Cibulskienė

Kas taps derybų nugalėtoju ir įgys teisę pasirašyti sutartį dėl mokyklos statybos ir jos priežiūros turėtų paaiškėti birželio pradžioje.

Apie Balsių mokyklos statybą diskutuojama dešimtmetį

Balsių bendruomenė nuo 2002 m. prašo Vilniaus miesto savivaldybės jų gyvenamoje teritorijoje pastatyti mokyklą.

2008 m. vasarą Vilniaus miesto savivaldybė, valdoma Tvarkos ir teisingumo partijos, sudarė sutartį su konkursą laimėjusia bendrove „Vėtrūna“ dėl Balsių mokyklos statybos. Bendrovė ketino mokyklą pastatyti už 64 mln. litų ir ją prižiūrėti 23 metus po statybos, kol savivaldybė būtų išmokėjusi visą statybos kainą.

2009 m. balandžio 1-ąją Vilniaus miesto taryba nutraukė ankstesnės valdžios pasirašytą Balsių mokyklos statybos ir administravimo sutartį kaip neekonomišką. Tačiau kartu priėmė rezoliucija, kuria įsipareigojo siekti, kad Balsiuose pagrindinė mokykla iškiltų iki šių metų rugsėjo. Dabartinė Vilniaus vystymo kompanija šios rezoliucijos pagrindu buvo paskelbusi konkursą mokyklos statybai, tačiau pasiūlymų nesulaukė.

2009 m. rugpjūtį, po nesėkmingos statytojų paieškos, nuspręsta pirmiausia samdyti konsultantus, kurie padėtų parengti konkurso sąlygas mokyklos statybai privataus ir viešojo sektorių bendradarbiavimo būdu. Apklausos būdu pasirinktos advokatų kontoros „Bernotas ir Dominas Glimstedt“ paslaugos.

2009 m. gruodį paskelbtas konkursas dėl Balsių mokyklos statybos ir jos priežiūros. Šiuo metu nagrinėjami dalyvių pateikti pasiūlymai.


Šiame straipsnyje: Balsių mokykla

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių