Baigiamos tvarkyti Bernardinų kapinių vertybės

Baigiami kultūros vertybių - XIX a. Frejendų šeimos koplyčios ir H. Jelenskos antkapinio paminklo, esančių Bernardinų kapinėse, Vilniuje - restauravimo darbai.

2006 metais įvertinus klasicistinės architektūros Frejendų šeimos koplyčios esamą būklę kaip avarinę, buvo parengtas restauravimo techninis projektas. Koplytėlė apmatuota, atlikta pilna fotofiksacija, cheminiai ir polichrominiai tyrimai. Sutvarkyti ir atstatyti nuirę karnizai, suremontuotos nubyrėjusios tinko vietos, sustiprinti pamatai, užmūryti pusapvaliai langeliai atidengti, į juos įstatytos grotos ir apsauginis metalinis tinklelis. Restauruotos durys ir kryžius, lentos su užrašais, bokštelis, mūrinės sienos, suremontuotas cokolis. Taip pat suprojektuota nauja stogo konstrukcija ir danga, koplytėlė nudažyta pagal vieną iš polichromijos tyrimais nustatytų variantų, įstatytos grotos.

Prieš pradedant unikalaus, Bernardinų kapinėse analogų neturinčio H. Jelenskos antkapinio paminklo restauravimo darbus, buvo atlikti jo matavimo bei fotofiksacijos darbai, cheminiai ir stratigrafiniai metalo detalių tyrimai, mikrobiologiniai tyrimai. Atkurti prarasti antkapinio paminklo dekoro elementai bei prarastos metalinės tvorelės fragmentai, metaliniai elementai nudažyti juoda metalo spalva, restauruoti laiptukai, sutvirtinti pamatai. Paauksuota Nukryžiuotojo figūra, sutvirtintas kryžius, taip pat kapavietė užsėta atsparia žemaūge gazonine žole.

Frejendų šeimos koplyčios ir H. Jelenskos antkapinio paminklo restauravimo darbus planuojama pabaigti iki lapkričio pabaigos.

1810 metais įsteigtos Bernardinų kapinės - vienas seniausių ir vertingiausių Vilniaus nekropolių, jose ilsisi daug vilniečių, nusipelniusių kultūrai ir mokslui: Vilniaus universiteto profesoriai, rašytojai, menininkai, artistai, kariūnai, kunigai, bajorai. Antkapiniai statiniai ir paminklai reprezentuoja įvairius dviejų šimtmečių architektūros stilius: nuo baroko pėdsakų iki secesijos ir modernizmo.

Nedidelė kvadratinio plano Frejendų šeimos koplyčia puošia kapines nuo 1828 metų. Spėjama, kad analogų Bernardinų kapinėse neturintis H. Jelenskos antkapinis paminklas galėjo būti nulietas grafo Chrebtavičiaus fabrike Višniove (Baltarusija).



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių