A.Zuokas tyliai numarino patariamąjį balsą

Sostinėje nuo balandžio nė karto nebuvo sušaukta Vilniaus miesto savivaldybės tarybos kolegija.

Žinia, kad patariamasis tarybos organas iš viso net nebuvo įsteigtas, papiktino opoziciją.

Buvęs meras, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos atstovas taryboje Raimundas Alekna susiklėsčiusią situaciją palygino su Aleksandro Lukašenkos režimu Baltarusijoje.

„Tai – autokratinis valdymas. Artūras Zuokas elgiasi kaip diktatorius. Toks jau mero valdymo stilius: jis pats su savimi pasitaria ir priima sprendimus. Dabar kaip tik klausau mero kalbų per radiją ir girdžiu, kad jis jau reguliuoja visus valstybės reikalus, moko premjerą ir energetikos ministrą, kaip tvarkytis. Vadinasi, Vilniuje reikalai jau sutvarkyti, viskas padaryta. A.Zuokas įsivaizduoja, kad tik jis viską geriausiai išmano – jam ir ta taryba nereikalinga, kolegija – juo labiau“, – akmenis į A.Zuoko daržą laidė R.Alekna.

Konservatoriai įtaria, kad meras valdžią telkia tik savo rankose. Girdi, nenorima, kad net koalicijos partneriai žinotų, kas iš tikrųjų daroma ir kokie sprendimai priimami. Tarybos nariai esą iš esmės labai prastai informuojami apie tai, ką dirba administracija.

Tarybos sekretorius Virginijus Dastikas paaiškino, kad naujai išrinkta taryba kolegijos nusprendė nešaukti. Esą niekas neišreiškė pageidavimo, todėl patariamasis organas ir nebuvo įsteigtas.

„Vietos savivaldos įstatymas sako, kad kolegija nėra privalomas organas. Tarybos nariai gali kreiptis tiesiogiai į mane kaip į tarybos sekretorių ir reikalauti, kad kolegija būtų sudaryta. Tada šį klausimą teiktume tarybai, kuri apsispręstų, ar sudarinėti tą kolegiją, ar ne“, – kalbėjo V.Dastikas.

Jis prasitarė manąs, kad anksčiau vykdavę kolegijos posėdžiai būdavo viso labo laiko gaišimas. „Iš esmės visi klausimai keliauja į tarybą, visi jie aptariami komitetuose, kuriuose dirba tarybos nariai. Visi sprendimai ir administracijos direktoriaus įsakymų projektai talpinami internetinėje duomenų bazėje. Tai kam gaišti pusę dienos kolegijoje, kam tas medžiagos spausdinimas ir dauginimas?“ – retoriškai klausė V.Dastikas.

Tarybos sekretoriui antrino ir valdančiųjų koalicijos frakcijos „Taip!“ vadovas Kęstutis Nėnius.

„Kolegijos posėdžių atsisakyta dėl ir taip didelio užimtumo, klausimai sprendžiami komitetuose, frakcijose, galiausiai – taryboje. Man kolegijos tikrai netrūksta“, – tikino K.Nėnius.

Kolegijos nepasigedo ir Darbo partijos frakcijos vadovas Šarūnas Birutis: „Tačiau, jei kam nors kolegijos reikia, galėsime įsteigti, kad išsklaidytume įtarimus vienvaldyste.“

Tarybos kolegija:

* analizuoja savivaldybės teritorijoje esančių valstybės institucijų padalinių veiklą, teikia siūlymus savivaldybės tarybai dėl šių padalinių veiklos gerinimo ir jų vadovų išklausymo;

* svarsto ir teikia siūlymus dėl savivaldybės teritorijos raidos analizės, dėl bendrųjų ilgalaikių socialinių, kultūrinių, ūkinių, investicinių, demografinių, nusikaltimų kontrolės ir prevencijos, ekologinių, sveikatos ir kitų programų projektų rengimo organizavimo;

* numato savivaldybės tarybos narių mokymo prioritetus (kiekvienais metais);

* svarsto klausimus dėl savivaldybės tarybos sekretoriato sudarymo arba mero politinio (asmeninio) pasitikėjimo (jeigu sekretoriatas nesudaromas) valstybės tarnautojų pareigybių steigimo ir jų skaičiaus nustatymo.


Šiame straipsnyje: Zuokaskolegijaalekna

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių