Automobilių-vaiduoklių medžioklė prasidėjo

Vilniuje vėl bus žvalgomi daugiabučių namų kiemai ir ieškoma likimo valiai paliktų automobilių. Automobilių-vaiduoklių savininkams gresia baudos iki 1 tūkst. litų.

Pranešti gali visi

Kiemų švarinimo ir atlaisvinimo akcija sostinėje skelbiama jau ketvirtą kartą. Pirmame akcijos etape specialiai šiam darbui deleguoti seniūnijų darbuotojai rinks duomenis apie automobilius-vaiduoklius. Į žvalgytuves kviečiami įsitraukti ir visi vilniečiai.

"Gyventojai yra prašomi pranešti apie tokius automobilius telefonu arba elektroniniu paštu, be to, seniūnijų darbuotojai patys tikrina kiemus ir ant apleistų automobilių palieka įspėjamuosius lapelius, kuriuose nurodyta, ką neprižiūrimo automobilio savininkui reikėtų daryti, kad jis nebūtų nubaustas", – aiškino savivaldybės Civilinės saugos ir viešosios tvarkos departamento direktorius Rimantas Ramanauskas.

Pirmiausia – įspėjimai

Jei apleistų automobilių savininkai nereaguos į įspėjimus, darbo imsis policijos pareigūnai. Nustačius automobilio savininką, jis bus įspėjamas apie galimas sankcijas. Pašalinti transporto priemonę leidžiama per nustatytą terminą – dažniausiai dešimt dienų.

„Savininko gali būti pareikalauta įvykdyti ir kitų reikalavimų: apdrausti automobilį ar atlikti jam techninę apžiūrą“, – spaudos konferencijos metu kalbėjo Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Viešosios tvarkos valdybos viršininkas Vytautas Grašys.  

Policijos reikalavimus ignoruojančiam automobilio savininkui gali būti skirta bauda iki 300 litų. Ir toliau įžūliai nesiimant jokių priemonių, automobilio savininkui gali būti taikoma pakartotina bauda iki 1 tūkst. litų arba transporto priemonės konfiskavimas.

Išgabeno 229 automobilius

Pasak R.Ramanausko, kiekvienos akcijos metu patraukiama apie 500 automobilių. Savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus duomenimis, pernai per akciją Vilniaus kiemuose užfiksuota apie 700 nenaudojamų automobilių. Transporto priemonių savininkams palikti įspėjimai, o surinkta medžiaga – fotolentelės su informacija apie transporto priemones, jų stovėjimo vietos aprašymas ir adresas – perduota Vilniaus apskrities vyriausiajam policijos komisariatui.

Komisariato Viešosios tvarkos valdybos Ekologijos ir tesiės pažeidimų prevencijos skyrius  pernai atliko patikrinimą dėl gautos susistemintos informacijos apie 523 nenaudojamus automobilius.

Iš Vilniaus miesto bendro naudojimo vietų į antrinio perdirbimo įmones, remonto dirbtuves ar privačias valdas išgabenti 229 automobiliai.

10-ies neeksploatuojamų automobilių savininkų gyvenamosios vietos Vilniaus mieste nustatyti nepavyko, todėl informacija persiųsta pagal savininkų arba transporto priemonės registracijos vietas į teritorinius policijos komisariatus.

Po įspėjimų – baudos

Praėjusių metų akcijos metu nustatyta, kad 70 automobilių, kurie yra įtraukti į neeksploatuojamų automobilių sąrašą, techniškai tvarkingi ir eksploatuojami. Dėl 116 techniškai netvarkingų transporto priemonių laikymo bendro naudojimo vietose, esant objektyvioms priežastims – savininkų mirties bei neperimtų paveldėjimo teisių, išvykimo į kitas valstybes, nuteisimo laisvės atėmimu atvejais – atliekamas tolesnis tyrimas.

Administracinėn atsakomybėn patraukti 74 neeksploatuojamas, techniškai netvarkingas, paliktas be priežiūros transporto priemones ar jų dalis bendrojo naudojimo vietose laikę asmenys.

156 asmenys, laikę neeksploatuojamas, paliktas be priežiūros transporto priemones bendrojo naudojimo vietose, buvo raštiškai įpareigoti pasirūpinti automobiliais.Atlikto patikrinimo metu iš viso išaiškinti bei administracinėn atsakomybėn patraukti 74 transporto priemonių savininkai bei naudotojai. Nusižengusiems asmenims skirta 910 litų bauda.

Šiemet akcija vyks dvi savaites – iki spalio 4-os dienos.


Šiame straipsnyje: automobiliai kiemuose

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių