Aušros vartų restauravimas: nubausti du paveldosaugininkai

Kultūros paveldo departamento (KPD) Vilniaus teritorinio padalinio (VTP) specialistams skirtos tarnybinės nuobaudos už procedūrinius pažeidimus, dėl kurių Aušros vartų galerijoje buvo savavališkai vykdomi tvarkybos darbai.

KPD VTP vedėjui Rimantui Bitinui ir vyriausiajai specialistei Linai Černiauskienei skirti griežti papeikimai, pranešė KPD.

Aušros vartų galerijoje vykdytų darbų metu buvo pažeistos vertingosios savybės ir autentiškumas. Vietomis buvo nuardytos keraminės grindų plytelės, demontuoti mediniai porankiai, mozaikinio betono (teraco) laiptų pakopos iš viršaus  užklotos galerijai nebūdingu marmuru, pašalinta dalis senųjų laiptų pakopų, be tyrimų iškirsti grioveliai sienose elektros instaliacijai ir šilumotiekiui, kitoje vietoje įrengtos durys, keičiamas grindų lygis ir įrengiamos trys naujos laiptų pakopos bei savavališkai užmūrijama niša sienoje.

KPD VTP aukščiau išvardinti valstybės tarnautojai, patikrinę projektą, negalėjo jam pritarti, negalėjo išduoti tvarkybos darbų leidimo bei nevykdė Aušros vartų koplyčioje ir galerijoje atliekamų tvarkybos darbų kontrolės. Tokiu būdu buvo pažeistos leidimų išdavimo taisyklės, paveldo tvarkybos darbų reglamento (PTR), Nekilnojamojo kultūros paveldo apsaugos įstatymo, bei Valstybės tarnybos įstatymo reikalavimai.

Pagal Vilniaus senamiesčio apsaugos reglamentą, jei yra numatomi griovimo darbai (šiuo atveju, laiptų dangos keitimas ir apšvietimo įrengimas buvo galimas tik griaunant – išardant, demontuojant laiptų pakopas ir sienose kalant griovelius), būtinos Nekilnojamųjų kultūros vertybių apsaugos ekspertų išvados dėl statinio kultūrinės vertės. Tačiau KPD VTP nesikreipė į ekspertus, kad būtų patikslintos Aušros vartų koplyčios ir galerijos vertingosios savybės.

Už Aušros vartų galerijoje į koplyčią atliktus darbus, pažeidžiant įstatymų ir kitų teisės aktų reikalavimus, asmeninės atsakomybės  neišvengė ir projekto vadovas A. Gvildys, projekto dalies vadovas – Ilja Makarov ir paveldosauginę ekspertizę atlikęs Virgilijus Spudas. Jiems balandžio viduryje buvo panaikinti nekilnojamųjų  kultūros paveldo apsaugos specialisto atestatų galiojimai.


Šiame straipsnyje: aušros vartairestauravimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių