Auksinė R.Rutavičiaus kėdė liks be šeimininko?

Politikams nusprendus mažinti valdininkų skaičių, nutrauktas konkursas auksine vadinamai kėdei užimti. Iš darbo atleidžiama ir laikinai šias pareigas ėjusi skyriaus vedėjo draugė.

Saviškių planas neišdegė

„Būtų amoralu priimti naują žmogų ir tuoj pat jam įteikti atleidimo lapelį“, - tvirtino savivaldybės Personalo skyriaus vedėja Genė Stanienė. Ypatingo kauniečių dėmesio sulaukęs konkursas nutrauktas po to, kai tarybos nariai pritarė siūlymui iš savivaldybės administracijos atleisti 107 darbuotojus.

Rugsėjo 9 dieną paskelbus apie konkursą užimti Miesto tvarkymo skyriaus vyriausiojo specialisto vietą, savivaldybę užplūdo norintieji įsidarbinti. Net 56 kandidatai pateikė dokumentus ir norėjo užimti Rimanto Rutavičiaus, kuravusio auksinio tualeto prie Kauno pilies darbus, vietą. Šis valdininkas neteko posto paaiškėjus faktui, kad komunikacijos į 600 tūkst. litų kainavusį tualetą buvo nutiestos neteisėtai.

Sulaukusi didelio konkursantų antplūdžio administracija džiaugėsi, kad iš tokio gausaus būrio bus galima išsirinkti aukštos kvalifikacijos specialistą. Karjeros valstybės tarnautojas būtų gavęs 2325 litų priskaičiuotą (į rankas - apie 1900 litų) atlyginimą. Dabar aišku, kad laimė valgyti valdišką duoną nenusišypsojo niekam.

Kol vyko konkursas auksine vadinama kėdė tuščia neliko. Nuo rugsėjo 9-osios šias pareigas ėjo Miesto tvarkymo skyriaus vedėjo Aloyzo Pakalniškio bendraklasė Aušra Mickaitytė. Seniau skyriuje dirbę specialistai spėjo, kad ji gali laimėti paskelbtą konkursą. Vos pradėjusiai dirbti pakaitinei specialistei buvo padarytas antspaudas. A.Pakalniškis neigė tokias kalbas ir gynėsi neturįs jokios įtakos konkurso rezultatams.

Skyriaus vedėjo draugė šį penktadienį turės palikti valdišką tarnybą. A.Pakalniškio tvirtinimu, kitos pareigos savivaldybėje jai nebuvo pasiūlytos. A.Mickaitytė taip pat buvo pateikusi dokumentus konkurse šioms pareigoms užimti. Pagal anksčiau skelbtą versiją, specialistė antspaudas bus perduotas Bendrajam skyriui.

Dar vienas pakaitinis

Miesto tvarkymo skyriuje pakaitiniu darbuotoju prieš mėnesį įdarbintas dar vienas jaunas specialistas Modestas Kiškis. Pernai Kauno technologijos universiteto Statybos ir architektūros fakultete studijas baigęs vaikinas laikinai užėmė skyriaus vedėjo pavaduotojo postą. Pasak skyriaus vedėjo, jis taip pat eina sergančio ilgamečio specialisto Zenono Girčio pareigas.

A.Pakalniškis negalėjo atsakyti, ar šis darbuotojas bus atleistas iš darbo kartu su kitais specialistais. „Ne aš sprendžiu. Viskas priklausys nuo to, ar aš grįšiu į vedėjo pavaduotojo pareigas“, - sakė A.Pakalniškis. Jis buvo paskirtas vadovauti Miesto tvarkymo skyriui esant tarnybiniam būtinumui.

Tokia situacija susiklostė po to, kai ankstesniam skyriaus vedėjui Valiui Knokneriui skyrus nuobaudas, pastarais ilgam susirgo, o galiausiai buvo atleistas iš pareigų. V.Knoknerio nusižengimai taip pat susijęs su auksinio tualeto statyba. Teigiama, kad valdininkas neatsakingai atliko pareigas ir nepasirūpino leidimais komunikacijoms į statinį nutiesti.

Administracijos direktoriaus Vyganto Gudėno teigimu, dabar jokie konkursai specialistų pareigoms užimti neskelbiami. „Nėra tikslo. Ir taip daug žmonių paleisim į gatvę“, - pareiškė valdininkas.

Laukia valdžios sprendimų

„Visiems buvo šokas“,- taip trumpai Miesto tvarkymo skyriuje vyraujančias nuotaikas apibūdino vedėjas Aloyzas Pakalniškis. Trylikai iš 27 skyriaus darbuotojų įteikti atleidimo lapeliai. Nuo kitų metų kovo 1-osios darbo neteks septyni iš jų.

Pasak A.Pakalniškio, atleidimo lapelius gavę darbuotojai dar nežino, kuriems pavyks išsaugoti savo kėdes. Skyriaus vedėjas tvirtina dar nežinantis, kas ir kada priims galutinį sprendimą. „Turbūt administracija. Manau, kad ir su manimi bus tariamasi“, - vylėsi skyriaus vedėjas. Pasiteiravus, ar sumažėjęs Miesto tvarkymo skyrius užtikrins tvarką mieste, vedėjas sakė, jog bus sudėtinga.

„Pirmiausia akys krypsta į vyresnio amžiaus žmones - jie bus atleisti. Miesto tvarkymo skyriuje tokių yra trys ar keturi“, - užsiminė V.Gudėnas. Jo teigimu, teisė nuspręsti, kuriuos darbuotojus atleisti, palikta departamentų ir skyrių vadovams.

Miesto tvarkymo skyrius yra pavaldus Miesto ūkio departamentui, kuriam vadovauja Jonas Žališkevičius. Didžiulio dėmesio sulaukusioje tualeto istorijoje šis valdininkas taip pat figūruoja, tačiau kol kas stengiasi likti nuošalyje.

Prokurorų išvadų dar nėra

Auksinio tualeto istorijoje Kauno apygardos prokuratūra savo žodžio dar netarė. Prokurorai jau yra surinkę visą bylos medžiagą ir artimiausiu metu žada paskelbti išvadas. Dar pernai kilo įtarimų dėl neskaidrių veiksmų statant viešąjį tualetą prie Kauno pilies. Ikiteisminis tyrimas dėl galimo piktnaudžiavimo tarnyba pradėtas tik šių metų sausio 30-ją, kai Kauno apygardos prokuratūra gavo miesto Antikorupcijos komisijos išvadas ir surinktą medžiagą.

Tyrimą, kurį kontroliavo Kauno apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimų skyrius, atliko ir Specialiųjų tyrimų tarnyba.

Konkursą laimėjusi bendrovė „TK sprendimai“ pastatė konteinerinį tualetą už 536 tūkst. litų. Paaiškėjo, kad statinys yra 44 proc. mažesnis, nei buvo numatyta projekte. Neatlikta dalis projektavimo užduotyje nurodytų paslaugų.

Paaiškėjus šioms aplinkybėms, administracijos direktoriaus pavaduotojas Romaldas Rabačius žadėjo, kad su rangovais bus suderėta mažesnė kaina, tačiau šis pažadas liko neįgyvendintas. Teismas taip pat pripažino, kad komunikacijoms tiesti tikrai reikėjo statybos leidimo.


Šiame straipsnyje: auksinis tualetas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių