Aukščiausio rango Europos šalių teisėjai rinksis Vilniuje

Šią savaitę, birželio 9-10 d., Vilniuje vyks Europos teismų tarybų tinklo (ETTT) Generalinė Asamblėja, kurioje bus aptariami „Iššūkiai ir galimybės teismų sistemai dabartinės ekonominės situacijos metu“.

Šia tema bus paskelbta ir „Vilniaus deklaracija“ – rekomendacinio pobūdžio dokumentas Europos šalių teismams.  Į ETTT organizuojamą kasmetinį renginį susirinks per 100 teismų savivaldos institucijų atstovų iš 30 Europos šalių. Susirinkusiuosius sveikins Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Dvi dienas truksiančiame renginyje vyks diskusijos darbo grupėse, bus dalijamasi gerąja patirtimi, pranešimus skaitys Europos Komisijos, ETTT ir įvairių šalių teismų savivaldos institucijų atstovai. Teisėjai ieškos būdų, kaip užtikrinti nenutrūkstamą teisingumo vykdymą ir sustiprinti visuomenės pasitikėjimą teismų sistema dabartinėmis sąlygomis – sparčiai augant teisėjų darbo krūviui ir mažėjant finansiniams ištekliams.

„Sprendimas organizuoti Generalinę Asamblėją Lietuvoje buvo priimtas atsižvelgus į Lietuvos Teisėjų tarybos iniciatyvą. Teisėjų taryba yra patikimas ir aktyvus ETTT narys, ne kartą įrodęs savo profesinius ir organizacinius gebėjimus, –  pernai metais vizito Vilniuje metu teigė ETTT prezidentas Ispanijos Teisėjų tarybos narys Miguel Carmona Ruano.  

Pasak Teisėjų tarybos primininko Gintaro Kryževičiaus, Lietuvai tai svarbus įvykis ir įvertinimas – tai puiki proga pristatyti šalį ir mūsų teisinę sistemą gausiai tarptautinei teisėjų bendruomenei.30 Europos šalis vienijantis Europos teismų tarybų tinklas buvo įkurtas 2004 m.

Tai organizacija, jungianti Europos Sąjungos valstybių nuo vykdomosios ir įstatymų leidžiamosios valdžios nepriklausomas institucijas, garantuojančias teismų nepriklausomumą. Šios organizacijos tikslas – pagerinti bendradarbiavimą ir abipusį supratimą tarp institucijų, užtikrinančių paramą teismams.

Lietuva yra viena iš ETTT steigėjų. Lietuvos Teisėjų tarybos atstovai yra  nuolatiniai Europos teismų tarybų tinklo darbo grupių ir komisijų nariai.


Šiame straipsnyje: teisėjaiteisingumas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių