Atšalus orams, padaugėjo ligoniais apsimetančių benamių

Atšalus orams medikai sulaukia vis didesnio benamių antplūdžio, kurie skundžiasi nušalę kojas. Taip jie tikisi patekti į ligoninę ir savaitę kitą pagyventi šiltai ir sočiai.

Pasak Vilniaus greitosios pagalbos universitetinės ligoninės Skubios traumatologinės pagalbos skyriaus vedėjo Algimanto Pamernecko, per dieną į ligoninę paguldoma po vieną du, dažniausiai kojas nušalę asmenys.

Kitiems, apšilus kelias valandas, deja, tenka traukti ten iš kur atėjo. „Tokių į ligoninę neguldomų anksčiau nebuvo, dabar vis daugėja“, - sakė A.Pamerneckas.

„Pacientų“ ypač padaugėjo nuo sausio 4-osios, kai ligoninėje buvo atidarytas terminės traumos skyrius. Apie jį iš kažkur sužinoję nuolatinės gyvenamosios vietos neturintys asmenys, pradėjo atakuoti medikus. „Vis bando mums įsisiūlyti, nes žino, kad čia gaus lovą ir šiltos sriubos“, - kalbėjo skyriaus vedėjas.

Anot jo, nustatyti kada toks asocialus asmuo nušalo kojas nėra lengva, ne visada nušalimas akivaizdžiai matomas. Kadangi iš savo batų benamiai išsiauna ypač retai, jų kojos nuolat būna drėgnos ir sušąla bei nušąla greičiau.

„Susirenka kontingentas, kuris vieną kartą iš batų „išlipo“ užpernai vasarą, kitą kartą išsiavė pernai rudenį, trečią kartą - žiemą. Žiūri kojos kažkokios ne tokios, nors net neįsivaizdavo, kad tos kojos jam šalo. Tada ir ateina pas. Atsirado galimybė prabangiau pagyventi, jie ir bando“, - teigė A.Pamerneckas.

Pasak Vilniaus greitosios medicinos pagalbos stoties dispečerinės tarnybos vadovo Vytenio Keršio, trečiadienį bei ketvirtadienį iki pietų į juos nesikreipė nei vienas galūnes nušalęs asmuo. Antradienį pagalbos prašė du vyrai.

Vienas jų kojų pirštus nušalo neblaivus pagulėjęs sniege. Kad jo kojų pirštai ne tokie, kaip visada vyras pastebėjo tik namuose ir kreipėsi į medikus.

Antras „įkaušęs“ pacientas smarkiai nušalo pėdas basas pasivaikščiojęs miesto gatvėmis. Jam pėdas, greičiausiai, teks amputuoti. Iš viso šiais metais galūnės amputuotos jau apie 10 vilniečių.

V.Keršio teigimu, gal panašių piliečių kreiptųsi ir daugiau, tačiau laimei žmonės jiems nelieka abejingi, iškviečia policiją, kuri neleidžia padauginusiam žmogui ilgiau miegoti.

Greitosios pagalbos medikai pastebi, kad pastarosiomis dienomis padaugėjo traumų gatvėse. Sniegui sukietėjus į ledą, paslysta ir nukrenta nemažai žmonių.

Vien trečiadienį į greitąją pagalbą kreipėsi penki vilniečiai ar miesto svečiai, kurie parkritę slidžiose gatvėse patyrė lūžius.


Šiame straipsnyje: sušalobenamiai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių