Atraskime savąjį paveldą: Lentvario bažnyčia ir jos dekoras

Bažnytinio paveldo muziejuje (Šv. Mykolo g. 9) šią savaitę baigiama eksponuoti paroda „Atraskime savąjį paveldą: Lentvario bažnyčia ir jos dekoras 1905–1943“.

Kovo 2 d., šeštadienį, 14 val. vyks ekskursija po parodą su jos kuratore dr. Giedre Jankevičiūte. Paroda supažindina visuomenę su Vilniaus pašonėje esančiu savitu ir įdomiu kultūros paminklu. Lentvario bažnyčia yra vertingas XX a. istorizmo architektūros ir dailės paminklas, bet už parapijos ribų ji beveik nežinoma. Bažnyčios istorinės ir meninės reikšmės dar nėra tinkamai įvertinę net specialistai – kultūros istorikai, architektūros ir dailės tyrinėtojai.

Kaupdamas liturgijoje nebenaudojamus bažnytinius reikmenis, Vilniaus Bažnytinio paveldo muziejus perėmė iš Lentvario parapijos vertingą liturginės tekstilės kolekciją, keletą metalo dirbinių ir dailės kūrinio statusą turinčius dokumentus – bažnyčios architektūros ir dekoro projektus. Tyrinėjant rinkinį, iškilo nauji faktai, leidžiantys išsamiau rekonstruoti Lentvario šventovės istoriją, suteikiantys papildomų žinių apie bažnyčios fundatoriaus grafo Vladislovo Tiškevičiaus (1865–1936) ir kitų Lentvario parapijiečių veiklą, Vilnijos bažnytinės dailės istoriją.

Savivaldybė praneša, kad parodos pagrindą sudaro Vilniaus arkivyskupijos Bažnytinio paveldo muziejaus eksponatai. Ekspoziciją papildo fotografijos iš Varšuvos nacionalinio muziejaus ir Torunės Mikalojaus Koperniko universiteto bibliotekos rinkinių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių