Atidengtas paminklas prezidentui A.M.Brazauskui

Šiandien sukanka metai, kai mirė pirmasis tiesiogiai išrinktas Lietuvos prezidentas Algirdas Mykolas Brazauskas. Metinių proga ant jo kapo Vilniuje, Antakalnio kapinėse, atidengtas paminklas. Kapas paskendo gėlėse, buvo papuoštas vainikais.

A.Brazausko atminimą įamžino architektų Tado Balčiūno ir Kristinos Balčiūnaitės bei skulptoriaus Kęstučio Balčiūno granito pjedestalas su skulptūriniu prezidento portretu. Lėšų paminklui pastatyti skyrė Vyriausybė. 

Paminklo atidengimo iškilmėse dalyvavo mirusiojo artimieji, Seimo, Vyriausybės, Europos Parlamento nariai. Į kapines atvyko ir A.Brazauską  pagerbė prezidentė Dalia Grybauskaitė, prezidentas Valdas Adamkus su žmona Alma Adamkiene, Socialdemokratų partijos, kuriai A.Brazauskas ilgą laiką vadovavo, dabartinis  pirmininkas Algirdas Butkevičius bei kiti šios partijos nariai, kultūros ministras Arūnas Gelūnas.

Paminklo A.Brazauskui atidengimo iškilmes pradėjo Lietuvos kariuomenės orkestras, garbės sargybos kuopos nariai. Paminklą palaimino vyskupas Gintaras Grušas. Mirusįjį prisiminė jo bendražygiai. Kalbą pasakęs socialdemokratų europarlamentaras Justas Vincas Paleckis A.Brazauską pavadino žmogumi, kuris sujungė sovietinę ir nepriklausomą Lietuvas. Trumpai apžvelgęs A.Brazausko nuopelnus, J.V.Paleckis apgailestavo, kad iki šiol dedama pastangų sumenkinti jo autoritetą. 

Kalbą prezidento garbei pasakė ir vienintelis Vyriausybės atstovas renginyje – kultūros ministras A.Gelūnas. 

Padėkos žodį šeimos vardu tarė A.Brazausko duktė Laima Mertinienė. „Mums jo labai trūksta. Manau, kad ir visai Lietuvai jo labai trūksta“, - tramdydama ašaras, sakė L.Mertinienė.

Pirmasis tiesiogiai išrinktas Lietuvos prezidentas A.Brazauskas po sunkios ligos mirė 2010 m. birželio 26 d. Vilniuje. Lietuvos prezidento pareigas A.Brazauskas ėjo 1993-1998 m. 2001 m. jis grįžo į politiką  ir nuo tų metų vidurio iki 2006 m. buvo Vyriausybės vadovas.

Šalies tautinio išsivadavimo laikotarpiu (nuo 1988 m.) A.Brazauskas vadovavo Lietuvos komunistų partijai. Šį postą jis užėmė iki Lietuvos nepriklausomybės paskelbimo 1990 m. kovo 11 d. 
Už prezidentą A.Brazauską 15 val. bus aukojamos Šv.Mišios  Šv. Apaštalų Petro ir Povilo bažnyčioje Vilniuje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

gediminas

gediminas portretas
Algirdas Brazauskas buvo įtakingiausia politinė asmenybė per visą Lietuvos nepriklausomybės istoriją. Tačiau reikia pasakyti, kad A.Brazauskui ir jo aplinkai valdant buvo sukurta korupcinė, neteisinė, įvairių klanų ir grupių valdoma valstybė. Todėl aš asmeniškai negerbiu šio žmogaus. Jo valdymo sunkias pasekmes ir jo pasodintų žmonių neteisingumą turime šiandien ir dar ilgai turėsime...

taip 1-am

taip 1-am portretas
Pilnai sutinku su Jusu komentaru...Vien ka parodo Paleckio , Kirkilo, Jurseno, Butkeviciaus ir kitu veideliai.....TAI KOMPARTIJOS ATSTOVAI ,KURIE LIETUVAI ATVESE DIDELIUS PRARADIMUS IR SKAUSMA!!!!!

gediminas

gediminas portretas
Abejoju, kad reikia tokiems asmenims kaip A.Brazauskas reiktų paminklus statyti... Esant tokiai logikai, gal paminklo reiktų Zuokui, Petrikui ir kitiems panašiems veikėjams ? Tokių istorijų su įtariama korupcija (,, Draugystės'',„Alita“ privatizavimas, Valdovų rūmų ir kitos istorijos) yra nemažai A.Brazausko praeityje. Tiek Prezidentė D.Grybauskaitė, tiek socialdemokratai ar konservatoriai galėtų ištaisyti A.Brazausko ir jo aplinkos padarytą žalą valstybei ir jos piliečiams, bet jei NORĖTŲ. Tokio noro ir pastangų - nėra. Galbūt tikrai kitaip gyventume, jei valdžioje būtų buvę kitokie žmonės ir kitaip valdę... LDDP valdžia sudarė puikias sąlygas Gintarui Petrikui ir jo berniukams nebaudžiamiems imti valdišką ir piliečių turtą. EBSW komisija priminė šiek tiek primirštus socdemų „herojus“ - Adolfą Šleževičių ir Vladimirą Beriozovą. Dėsninga, kad ir apie EBSW Brazauskas automatiškai pakartojo - nesąžiningi žmonės pasinaudojo netobulais įstatymais, tačiau viskas buvo pagal įstatymus - „vsio zakonno“. Visgi, kad ir po ilgo laiko teisingumas turi būti vykdomas.
VISI KOMENTARAI 14

Galerijos

Daugiau straipsnių