Atidengta poetei J.Vaičiūnaitei skirta skulptūrinė kompozicija

Vilniuje, prie Šv. Kotrynos bažnyčios, ketvirtadienį atidengta miesto poete vadinamos Juditos Vaičiūnaitės atminimui skirta skulptūrinė kompozicija.

Atidaryme dalyvavę rašytojai, poetės draugai pasakojo, kad J.Vaičiūnaitė mėgo prie bažnyčios esantį S.Moniuškos skverelį, čia ateidavo ieškoti ramybės kūrybai. O pati sovietmečiu sandėliu paversta, bet į dangų besistiebianti Šv. Kotrynos bažnyčia jai priminė tuomet priespaudoje gyvenusį Lietuvos žmogų.

"Jeigu ne Judita, aš turbūt nebūčiau pamatęs Kotrynos", - prisipažino poetas Marcelijus Martinaitis.

Jis J.Vaičiūnaitės kūrybą pavadino savotiškomis Vilniaus "poetinėmis instaliacijomis", kuriomis ji perteikė savo žvilgsnį į miestą.

"Ši vieta saugos ir poeziją labiau nei tos lentelės, kurios skelbia, kad paminklas yra saugomas valstybės. Ir ši vieta bus saugoma poezijos", - teigė poetas.
J.Vaičiūnaitei atminti sukurta skulptoriaus Henriko Orakausko kompozicija vaizduoja metalinį ažūrinį skylėtą skėtį, ant kurio tupi paukštis. Šalia jo pakabinta plokštė su J.Vaičiūnaitės eilėraščio posmu.

Skulptorius sako, kad stilizuoto skėčio funkcija - atkreipti praeivio dėmesį ir paskatinti jį prieiti prie lentos, perskaityti poetės eiles.

"Lietsargis ažūrinis, kadangi po juo negalima apsisaugoti. Norėjau juo išreikšti trapumą - ir poetės kaip lyrikės trapumą begalinį", - kalbėjo H.Orakauskas.

J.Vaičiūnaitė (1937-2001) - XX amžiaus antrosios pusės lietuvių poetė modernistė ir vertėja. Jos kūryba buvo įvertinta Lietuvos valstybine, Lietuvos rašytojų sąjungos, Baltijos Asamblėjos premijomis. 1978 metais jis buvo "Poezijos pavasario" laureatė, 1997 metais apdovanota Didžiojo Lietuvos kunigaikščio Gedimino ordino Karininko kryžiumi.


Šiame straipsnyje: Judita Vaičiūnaitė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių