Atgaivinkime savo pojūčius

Gruodžio mėnesį Vilniuje rengiamos pratybos, kurių metu žmonės mokomi lavinti savo pojūčius ir pasitikti naujai skambančias, kvepiančias, matomas ir jaučiamas Kalėdas.

Asmeninio gyvenimo kompetencijų ugdymo mokykla „Moters studija" įgyvendina projektą „Pojūčių gurmanai". Pasak studijos vadovės ir projekto idėjos autorės Eglės Kvedaravičiūtės, šis renginių ciklas yra skirtas visiems, kurie nori suprasti, kaip juslės įtakoja jų gyvenimą, kiek daug malonumo jos gali suteikti tada, kai yra stipriai ištobulintos.

„Visi mes turime pojūčius - girdime, matome, užuodžiame, jaučiame karštį ar šaltį. Visa tai yra tarsi fonas, kuriame gyvename. Tačiau retas kuris susimąsto, kaip šis fonas galėtų pasikeisti, jei pradėtume sąmoningai kreipti dėmesį į savo pojūčius ir juos lavinti. Būtent to ir moko mūsų projektas", - pasakojo E. Kvedaravičiūtė. Pasak jos, žmonės, kurie lankysis visuose projekto užsiėmimuose, neabejotinai taps jautresni, dėmesingesni ir dvasiškai turtingesni.

Galerijoje „Actus Magnus" gruodžio 2-ąją įvykusiame pirmajame „Pojūčių gurmanų" seminare susirinkusieji buvo mokomi lavinti regos pojūtį. Po salę buvo vaikščiojama užmerkus akis, lankytojai projektuojamame vaizde ant sienos stebėjo įvairias spalvas, buvo mokomi atsieti konkrečias spalvas nuo sąmonėje susiformavusių stereotipų.

„Tikrasis pojūčių pažinimas prasideda tada, kai suvoki, jog mūsų galvoje knibždėte knibžda gausybė klišių, susiejančių tam tikrą spalvą ar vaizdinį su tam tikru reiškiniu, emocija. Pavyzdžiui, kodėl raudona spalva simbolizuoja aistrą? Arba geltona - taiką? Suprasdamas, jog visa tai tėra lengvai sulaužomi stereotipai, išsilaisvini, atsipalaiduoji ir nurimsti", - pasakojo projekto idėjos autorė. Anot jos, net ir patys emocionaliausi renginio dalyviai po užsiėmimo liko gerokai ramesni.

Projektas „Pojūčių gurmanai" visus norinčius iki pat Kalėdų kvies išmokti lavinti skirtingus pojūčius. Gruodžio 4-ąją bus mokoma lavinti girdėjimą, gruodžio 9-ąją - uoslę, gruodžio 16-ąją - skonį, o gruodžio 18 - lytėjimą. Gruodžio 20-ąją projektą vainikuos „Mano pojūčių pasaulis" - meditacinė pamoka, kurios metu lankytojai bus pakviesti į ypatingą erdvę, sukurtą iš įvairių spalvų, daiktų, garsų ir kvapų. Joje svečiai galės dar geriau įsisavinti tai, ko išmoko. 

Mokyklos „Moters studija" sugalvotą projektą finansuoja VšĮ „Vilnius - Europos kultūros sostinė 2009" (VEKS) Žmonių programos fondas. Šis fondas kviečia įgyvendinti savo menines idėjas visus vilniečius. Susibūrę vieno kiemo ar namo gyventojai, tam tikrų pomėgių žmonės, moksleiviai, studentai gali teikti paraiškas, iš kurių atrinktas projektas bus finansuojamas.

Šiuo metu vykstančius antrojo Žmonių programos etapo projektus iš karto po Naujųjų metų pakeis nauji renginiai. Paraiškų trečiajam etapui teikimo terminas baigėsi lapkričio 28-ąją, tačiau nuo sausio vidurio iki vasario vidurio visos kurti ir parodyti savo kūrybą kitiems norinčios Vilniaus bendruomenės galės dalyvauti ketvirtajame fondo etape.

„Džiaugiamės, kad nedideli bendruomeniniai projektai taip gražiai spalvina sostinės kultūrinį gyvenimą ir ateityje tikimės dar didesnio aktyvumo iš visų Vilniuje veikiančių bendruomenių", - sakė VEKS Žmonių programos vadovas L. Gikaras.


Šiame straipsnyje: kalėdos 2008pojūtis

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių