A.Stonys kviečia prisiminti vestuvių tradicijas

Penktadienį Vilniuje bus rodomas dokumentinis Audriaus Stonio filmas „Keturi žingsniai", skatinantis susimąstyti apie senuosius vestuvių papročius ir dabartines komercines vestuves.

Gruodžio 5 d. Vilniuje, kino teatre „Skalvija"  prasidės jau penktasis tarptautinis Vilniaus dokumentinių filmų festivalis. Jį atidarys naujas A.Stonio filmas „Keturi žingsniai".

Festivalį atidarys Audriaus Stonio filmas „Keturi žingsniai". Lietuva - paskutinė pagoniška valstybė Europoje, turinti seniausią ir turtingiausią kultūrinį palikimą. Naujajame A.Stonio filme atsispindi, kaip Lietuvoje kito vestuvių papročiai. Filmo režisierius klausia žiūrovų - kas atsitiko su džiaugsmu, paslaptimi ir liūdesiu paženklintu senuoju vestuvių papročiu? Baltiškoje mitologijoje vestuvės buvo siejamos su mirtimi ir atgimimu. Moteris vestuvių metu patiria virsmą - ji tarsi numiršta ir prisikelia iš merginos į ištekėjusią moterį. Nuotaką nuo seno lietuviai palydėdavo raudomis, dainomis, tam tikrais papročiais ir ritualais.
Filme klausiama, ar galime šiuolaikinių vestuvių komerciniame siautulyje įžvelgti senosios tradicijos atšvaitus? Ar turime jų ieškoti? Ką praradome ir ką atradome?

Filmas bus rodomas kino teatre „Skalvija" gruodžio 5 d. - 19 val. ir 20.15 bei  gruodžio 13 d. 14 val.

Audrius Stonys Lietuvoje ypač išgarsėjo, kartu su Arūnu Mateliu sukūręs filmą „skrydis per Lietuvą“ , kuriame Lietuvos gamtovaizdžio grožis atskleidžiamas iš paukščio skrydžio.


Šiame straipsnyje: Stonysvestuvės

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių