Arūnas Matelis: mes be „Oskaro“ nenurimsime

Atsinaujinusiame dienraščio „Vilniaus diena“ portalo forume pirmasis svečias buvo garsus kino režisierius Arūnas Matelis. Europos kino akademijos narys pokalbiams apie lietuvišką kiną portalo vilniaudiena.lt forume skyrė visą valandą.

„Vilniaus dienos“  redakcijoje viešėjęs ir tiesiogiai su forumo lankytojais bendravęs režisierius išsamiai atsakinėjo į smalsių forumo dalyvių klausimus apie kiną, „Lietuvos“ kino teatrą, serialus ir fantastiško dydžio A. Matelio honorarą. Atsisveikindamas žymus režisierius padėkojo visiems, kurie vietoj pietų pertraukos paaukojo valandą pokalbiams apie lietuvišką kiną ir pažadėjo: „mes be Oskaro nenurimsime“.

Režisieriau, mane labai domina „Lietuvos“ kino teatro likimas. Kiek pamenu, aktyviai palaikėte vieną iš konfrontuojančių pusių. Kaip dabar pakomentuotumėte „Lietuvos“ kino teatro situaciją?

Iš tikrųjų situacija su Lietuvos kino teatru nevienareikšmiška. Aš pats maniau, kad nekomercinio kino centras negali buti 1000 vietų kino salėje. Visame pasaulyje tokio tipo nepriklausomi kino centrai turi nuo 100 iki 300 vietų kino sales.

Palaikiau protestą, kai buvo manoma, kad pirmieji savininkai – „Vilniaus prekyba“ – čia neplanuoja nieko daryti, susijusio su kinu. Nesusipratimas įvyko, kai naujieji savininkai prisiėmė įsipareigojimus prieš kino visuomenę, kinematografininkų sąjungą čia įkurti nekomercinio kino centrą. Protestuojanti pusė to nenorėjo girdėti ir net neišgirdo.
Aišku, ir aš , ir kinematografininkų sąjunga aktyviai talkinome, kad čia atsirastų nepriklausomo kino centras. Tikiuosi, kad po visų teismų ir savivaldybės sprendimų taip ir bus. Tik tam sugaišti daugiau negu metai, kurie gadina ne tik nuotaiką, bet ir galimybes nekomerciniam kinui būti čia. Kino distribucijos rinkoje įvyko didžiuliai pokyčiai - sustiprėjo kino monopolis, kuris įgijo teises ir į nekomercinį kiną, todėl čia tai padaryti reikės kelis kartus daugiau lėšų.

Gerbiamas Režisieriau, girdėjau, kad dabartinis Jūsų darbo įkainis - 20 tūkst. litų už valandą. Ar tai tiesa?

Už valandą ko? Jei už filmo valandą, tai žymiai sumažinta suma, nes valanda filmo gali būti kuriama metus ar net du. Tuo atveju užtektų tik kurui ir mobiliam telefonui apmokėti. Jei valanda vilniausdiena.lt forume, tai kaip ir už dyką (šypsosi).

Vis dėlto būtų keista neigti tokį didelį honorarą. Gal kada nors, kas nors ir pasiūlys tiek už valandos paskaitą. 

Kaip vertinate televizijos serialus, kurie pastaruoju metu „kepami kaip blynai“?

Vertinu tai labai pozityviai. Žmonės vaidina, kuriamos lietuviškos istorijos, filmuojama - taip mes rengiame dirvą kinui. Tam, kad būtų sukuriamas kinas, reikia nenutrūkstamo proceso, žmonės turi dirbti ir tobulėti nuolat. Serialai - viena iš galimų mokyklų.

Išsamiau skaitykite rytojaus dienraštyje „Vilniaus diena“



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių