Artėja XIV-asis „Naujasis Baltijos šokis“

Jau keturioliktąjį pavasarį gegužės 4-9 dienomis į pagrindines miesto scenas pakvies didžiausias šiuolaikinio šokio festivalis Baltijos šalyse - „Naujasis Baltijos šokis '10“.

Lietuvos šokio informacijos centro kartu su „Vilniaus festivaliais“ rengiamame festivalyje šiemet bus pristatytos trupės ir nepriklausomi choreografai iš Švedijos, Danijos, Norvegijos, Suomijos, Nyderlandų, Jungtinės Karalystės bei bendras vokiečių ir prancūzų projektas.

17 „Naujajame Baltijos šokyje '10“ pristatomų spektaklių bus galima pamatyti „Menų spaustuvės“, Lietuvos nacionalinio dramos teatro ir Nacionalinės M. K. Čiurlionio menų mokyklos Šokio teatro scenose.

„Naujajame Baltijos šokyje“ iki šiol jau parodyta daugiau nei 300 šokio spektaklių, iš kurių trečdalis - lietuvių kūrėjų darbai.

Šiemet pristatoma itin plati lietuvių choreografų programa. Pakviesti naujausi jau gerai žinomų choreografių Airos Naginevičiūtės, Loretos Juodkaitės ir Agnijos Šeiko šokio spektakliai, tačiau daug erdvės skiriama ir jaunoms kūrėjoms.

Debiutuojanti choreografė iš Klaipėdos Inga Kuznecova pristatys spektaklį „Mikas ir pusryčiai“, tyrinėjantį žmogaus reakcijas į skirtingus maisto skonius. Neseniai premjerą išleidusi Dovilė Petkūnaitė spektaklyje „Movie Never Made“ svarstys moterų vienatvės temą.

Bus galima pamatyti ir debiutinę choreografės Giedrės Ubartaitės kompoziciją „Paunksmė“, sukurtą neseniai susikūrusiam kolektyvui „Vėjo musės“. Kauno šokio teatras „Aura“ atvyksta su šokio spektakliu „Metų laikai“, kurį šiai trupei sukūrė „Auros“ auklėtinė, JAV šokio mokslus baigusi Lina Puodžiukaitė.

Jauni šokėjai ir choreografai Raimonda Gudavičiūtė ir Mantas Stabačinskas pristatys bendros kūrybos duetą „Taip“.

Dalį lietuviškosios „Naujojo Baltijos šokio '10“ programos galima pavadinti „sugrįžimais“: po ilgos pertraukos vėl bus galima pamatyti kadaise kartu su festivaliu pirmuosius žingsnius scenoje žengusios, šiuo metu Belgijoje gyvenančios lietuvių choreografės Rasos Alksnytės šokio spektaklį.

Iš Suomijos atvyks šokėjas ir choreografas Andrius Katinas, kuris kartu su nuolatine kūrybine partnere Maria Saivosalmi pristatys spektaklį „Prielaidos jaunos moters portretui / Sudie, Ana Karenina“. O iš Jungtinės Karalystės atvyks jauna trupė „Collaborative Dance Experience“ su šioje šalyje choreografiją studijavusios, bet tėvynėje dar neregėtos choreografės Deimantės Prišmantaitės spektakliu „Toli viduje“.

„Naujojo Baltijos šokio“ regėjai džiaugiasi, kad nors šiemet pristatoma ir mažesnių apimčių programa, tačiau joje pavyko išlaikyti įvairovę.


Šiame straipsnyje: Naujasis Baltijos šokis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių