Areną gali pabranginti infliacija

Trečiadienį Kauno miesto savivaldybė turėtų apsispręsti, kuriai bendrovei bus siūloma statyti sporto ir pramogų areną Nemuno saloje.

Viešųjų pirkimų komisija iš esmės yra apsisprendusi, kad arenos statybos konkurso nugalėtoja bus skelbiama Telšių bendrovė „Vėtrūna". Ji pasiūlė mažiausią kainą - 169,9 mln. litų.

Kauno „Mitnija" sutiktų areną statyti už 179 mln. litų. „YIT Kausta" pasiūlė didžiausią kainą - 203,5 mln. litų. „Panevėžio statybos trestas" neskelbia savo pasiūlymo.

Viešųjų pirkimų skyriaus vedėjas Raimondas Mačikėnas teigė, kad trečiadienį bus sudaryta oficiali siūlymų eilė.

Jį nustebino spaudoje pasirodę nuogąstavimai neva „Vėtrūna" siūlo nepagrįstai mažą kainą. „Kalbėjausi su areną projektavusiu architektu Eugenijumi Miliūnu. Jis dar kartą patvirtino, kad 169 mln. litų yra teisingai paskaičiuota kaina", - teigė R.Mačikėnas.

Anot jo, statybos kaina gali padidėti tik dėl infliacijos. „Pirmus 12 mėnesių statybos kaina negalės didėti. Po metų įvertinsime situaciją rinkoje, statybų kainas. Tuomet, jei metinė infliacija viršytų 5 procentus, gali tekti primokėti statybininkams. Ši suma priklausytų nuo Statistikos departamento skelbiamų statybos brangimo rodiklių. Jei Lietuvoje būtų fiksuojama defliacija, statybų bendrovei būtų mokama mažiau", - aiškino R.Mačikėnas.

Jis pažymėjo, kad brangtų ne visa statyba, o tik tie darbai, kurie dar nebūtų baigti po metų. „Tokie dalykai yra numatyti. Kitaip negali būti, nes ir statybos bendrovė, statydama tokio dydžio objektą, rizikuoja, nežinodama, kaip pasikeis statybos kainos po metų", - teigė savivaldybės atstovas.  

Vakar jau rašėme, kad statomai Panevėžio arenai miesto savivaldybė turi ieškoti papildomų 8 milijonų litų, nes tiek jau pakilo statybos išlaidos. Bendra arenos vertė jau viršijo 110 milijonų litų.

„Jei Kauno arena būtų statyta prieš 3 metus, ji būtų kainavusi apie 100 mln. litų", - sakė R.Mačikėnas.  



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių