Architektų dieną išrinkti geriausi darbai

Tarptautinę architektų dieną šios profesijos puoselėtojai tradiciškai apdovanojo geriausius kolegų darbus ir iškūrė žaisti futbolo. Kaip ir pernai, šventė persikėlė į aerodromą Aleksote.

Architektai savo profesinę šventę, kurią mini liepos 1 dieną, šiemet dienai nukėlė, nes ji sutapo su prezidento Algirdo Mykolo Brazausko laidotuvėmis. Oficialioji dalis prasidėjo 36 darbus Architektų namuose eksponuojančios parodos-konkurso "Architektūra: Kaunas 2010" atidarymu ir įvertinimais.

Nedidelis parodos darbų kiekis atspindi sumenkusias statybų apimtis. Tačiau, kaip pastebėjo vertinimo komisijos narys Arūnas Grigaitis, darbai šiemet kokybiškesni, prastų darbų parodoje nėra.

Šios parodos-konkurso nominacijos kasmet kinta, kartais jos sukuriamos konkrečiam darbui ar autoriui. Antai šiemet "Metų objektu" pripažintas viešbutis "Europa Royale Kaunas", įrengtas buvusios spaustuvės patalpose. Už sėkmingą konversiją diplomu apdovanoti architektai Audronė Kaušpėdienė, Rūta Dambrauskaitė, Ramunė Dambrauskienė, Arūnas Kavaliauskas, Mindaugas Skrupskelis ir Virginija Rimkienė.

Dar viena nominacija absoliučiai nauja – "Čiutart". Ji suteikta architektūrinės krypties pradininkui Dariui Čiutai. "Metų debiutas" irgi netradicinis. Jis suteiktas ne už projektus, o už dirbtuvių "Šilainiai reborn" organizavimą. Taip pagerbti jauni architektai Laurynas Avyžius, Andrius Gabrys ir Vaidas Tamošiūnas, kurie susibūrė į asociaciją "Architektūros parkas" ir rūpinasi architektūros problemomis.

Likusias dvi nominacijas – "Gyvenamojo namo realizacija" ir "Visuomeninio pastato realizacija" pelnė architektų duetas – Gintautas Natkevičius ir Erikas Spūdys. Komisija įvertino netradicinį ūkininko gyvenamąjį namą Kauno rajone bei šiuolaikišką Šiluvos piligrimų informacinį centrą.

Ne tik garbingas, bet ir materialiai paskatinantis apdovanojimas architektų dienos iškilmėse anksčiau būdavo laikraščio "Statybų pilotas" įsteigta nominacija ir premija - Kauno krašto metų architektas. Pernai metų architektu paskelbta "Pauzė", o pats leidinys sustabdė veiklą. Ta pati ar analogiška nominacija kol kas neatgimė.


Šiame straipsnyje: architektų diena

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių