Ar V.Kernagis vertas atminimo suoliuko Vilniuje?

Maždaug po metų sostinės Gedimino prospekte turėtų atsirasti Vytauto Kernagio kūrybai įamžinti skirtas suoliukas paminklas. Ar maestro to nusipelnė?

Būtent tokį klausimą uždavė ir audrą stiklinėje sukėlė internautai, kurie piktinasi antru statomu paminklu dainuojamosios poezijos Lietuvoje pradininkui.

"Visur siekiama pasipelnyti; jokių paminklų šou verslo atstovams nereikia; jis to nenusipelnė", - tai tik keletas internautų komentarų dėl ketinimo statyti suoliuką, skirtą muzikanto atminimui. Ką apie tai mano jo bendražygiai ir V.Kernagio fondo draugų klubo nariai?

Trūksta muzikantų atminimui skirtų suoliukų

Ilgametis Vytauto bendražygis dar nuo "Dainos teatro" laikų Andrius Kulikauskas pastebi, kad muzikantams skirtų paminklų Lietuvoje apskritai trūksta.

"Šią vasarą buvau Nidoje ir atsisėdęs prie Vytauto paminklo sugrojau keletą dainų. Prie manęs prisijungė moksleiviai ir studentai. Aš pastebėjau, koks svarbus žmonėms yra Vytautas ir kaip jiems smagu būti V.Kernagio skvere", - įspūdžiais dalijosi muzikantas.

Anot jo, V.Kernagis atminimo Vilniuje neabejotinai nusipelnė kaip dainuojamosios poezijos pradininkas Lietuvoje.

"Jis yra Vilniaus "Brodo" vaikis, užaugęs sostinėje, todėl reikšmė šio paminklo - didžiulė", - neabejojo A.Kulikauskas. Muzikantas norėtų, kad siekis įamžinti maestro nekeltų tiek audrų.

"Mes esame tokia tauta. Jeigu kaimynas stato vieną aukštą po žeme, tai kitas iš pavydo pasistatys du aukštus. O jeigu dar kaimyno troba dega - didžiausias balius..." - pridūrė bardo bendražygis.

Apie neabejotiną suoliuko reikalingumą Vilniuje kalba ir V.Kernagio fondo narys Jogaila Morkūnas. Anot jo, visų burnotojų pagrindinė veikla ir yra pastebėti, kas vyksta blogo.

"Suoliukui sakau vienareikšmišką "taip". Aš nematau nė vieno žmogaus tarp jaunimo, kuris galėtų pakeisti maestro. Tai buvo nuostabus ir šmaikštus žmogus", - apie V.Kernagį atsiliepė J.Morkūnas.

Gali būti per daug įkyru

Sigitas Račkys, aktorius ir buvęs V.Kernagio kursiokas, tvirtino, kad viskas priklauso nuo statomo paminklo dydžio, mat didesnis gali būti įkyrus.

"Jeigu tai bus kukli, skoninga ir nedidelė lentelė, kurioje parašyta, kad čia sėdėjo Vytauto "chebra" - aš nematau nieko blogo. Tačiau jeigu prie paminklo bus nešamos gėlės, suoliukas bus tikrai didelis - to gali būti per daug", - mano S.Račkys.

Aktorius neigiamai atsiliepė ir apie būsimą skulptūrą Vilniaus Vingio parke, skirtą rusų roko muzikantui Viktorui Cojui, bei bronzinę roko muzikos legendos Franko Zappos skulptūrą.

"Nors šios skulptūros statomos iš privačių lėšų, Vilniaus miestas neturi jokio ryšio su šiais muzikantais", - sakė S.Račkys.

Visada norėjo sovietinio suoliuko

"Esame gavę pritarimą iš Vilniaus savivaldybės, kad atsirastų suoliukas paminklas", - sakė maestro skirto fondo direktorius V.Kernagis jaunesnysis.

Jo teigimu, suoliukas, į kurį būtų atremta gitara, turėtų būti įrengtas Gedimino prospekte, priešais Lietuvos muzikos ir teatro akademiją.

V.Kernagis jaunesnysis piktus internautus skubėjo raminti, kad iš savivaldybės nebus paimtas nei vienas centas.

"Viskas yra iš V.Kernagio fondo lėšų ir privačių remėjų", - patikino V.Kernagis jaunesnysis.

Direktorius pridūrė, kad fondo iniciatyva siekiama įsteigti paminklą Vilniuje, o Nidoje skveras buvo įsteigtas per festivalį "Benai, plaukiam į Nidą 2010" muzikantų iniciatyva.

"Mes visada norėjome pastatyti suoliuką Vilniuje, kur ir gimė "kernagiška" kultūra. Nuo pat tėčio išėjimo anapilin dienos kalbėjome, kad tai bus sovietinis sidabrinis suoliukas, į kurį bus atremta gitara. Žmonės galės sėdėti, kažko laukti ar atnešti gėlių", - pasakojo V.Kernagis jaunesnysis.

V.Kernagio kūrybai įamžinti skirtas suoliukas paminklas sostinėje turėtų atsirasti per kitąmet rengiamas "Sostinės dienas".

2008-ųjų kovo 15-ąją nuo vėžio miręs V.Kernagis vadinamas dainuojamos poezijos Lietuvoje pradininku. Jis kūrė ir atliko muziką, režisavo pramoginius renginius ir vedė televizijos laidas.


Šiame straipsnyje: Vytautas Kernagis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių