Ar Vilnius „susigiminiuos“ su Varšuva?

Tarp Lietuvai artimų valstybių daugiausia miestų „draugų“ Vilnius turi Lenkijoje, bet su šios šalies sostine susigiminiuos tik dabar.

Trečiadienio Vilniaus miesto savivaldybės taryboje bus svarstoma dėl pritarimo pasirašyti susigiminiavimo sutartį su Lenkijos sostine. Sutartį turi pasirašyti Vilniaus miesto meras Artūras Zuokas ir Varšuvos miesto merė Hanna Gronkiewicz-Waltz.

Sieks valstybinių santykių gerinimo

Vilniaus bei Varšuvos draugystės ir bendradarbiavimo sutartis pasirašyta dar 1998 m. Tais pačiais metais Vilnius sutartį pasirašė ir su Gdansku. Dar anksčiau, 1991 m. Vilnius pasirašė bendradarbiavimo sutartį su Lenkijos miestais Lodze ir Krokuva.

Vilniaus ir Varšuvos susigiminiavimo sutartyje nurodoma, kad bus siekiama keistis žiniomis ir patirtimi, visų pirma – kultūros ir turizmo srityse, taip pat saugant miestų istorinį paveldą, įgyvendinant bendrus įsipareigojimus, skatinančius tvarų ir taikų abiejų miestų piliečių ir gyventojų dialogą.

Taip pat bus stiprinama dviejų miestų draugystė ir bendradarbiavimas, skleidžiama draugystė tarp piliečių, prisidedama prie Lietuvos ir Lenkijos valstybinių santykių gerinimo, nes šie miestai yra itin svarbūs šalių ekonominei ir kultūrinei plėtrai.

Sutartimi bus siekiama išsaugoti kultūrinį paveldą,skatinti abiejų miestų jaunimo bendradarbiavimą, geresnį tarpusavio bendravimo supratimą ir glaudesnių ryšių palaikymą.

Dar vienas susigiminiavimo tikslas – skatinti dirbti siekiant stiprinti taiką, saugumą, ekonominį konkurencingumą, mokslinę ir socialinę pažangą.

Sutarties šalys teiks pagalbą verslo ir prekybos atstovams verslo ir prekybos srityje, skatins  prekybos subjektų bendradarbiavimą  Vilniaus ir Varšuvos miestuose.

Keliasdešimt „draugų“

Vilnius yra pasirašęs per 30 bendradarbiavimo sutarčių. Vilnius turi „draugų“ ar „giminaičių“ kaimyninėse šalyse, Italijoje, Graikijoje, Vokietijoje, Austrijoje, Prancūzijoje, Belgijoje, Suomijoje, Švedijoje, Danijoje, Škotijoje, Islandijoje, JAV, Taivanyje, Kinijoje.

Su Latvijos sostine Ryga bendradarbiavimo sutartį Vilnius pasirašė 1993-iaisiais, su Estijos sostine Talinu – 2005 m. Bendradarbiavimo susitarimo protokolas tarp Vilniaus miesto savivaldybės ir Rusijos sostinės Maskvos Vyriausybės pasirašytas 1999 m. Su Ukrainos sostine Kijevu bendradarbiavimo ir draugiškų bei dalykinių santykių plėtojimo sutartis pasirašyta 1992 m. Su Baltarusijos sostine Minsku Vilnius bendradarbiauja nuo 1999 m.

Bendradarbiaujantys miestai siekia geresnio tarpusavio supratimo, draugystės, keičiasi patirtimi ekonomikos, informatikos ir kultūros srityse.


Šiame straipsnyje: VilniusVaršuvasutartis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių