Ar Užutrakio dvare įsikurs paveldėtojas?

JAV gyvenantis Juozas Tiškevičius siekia atgauti paveldėtą Užutrakio dvarą. Dėl to jis bylinėjosi su Kultūros ministerija. 2007 m. gegužės 22 dienos kultūros ministro įsakymu ir tą pačią dieną priimtu sprendimu J.Tiškevičiui atkurtos nuosavybės teisės į dalį Užutrakio dvaro sodybos pastatų, bet juos pačius grąžinti atsisakyta. Pasiūlyta 1,88 mln. litų kompensacija vertybiniais popieriais. Tačiau dvaro paveldėtojas nenori priimti kompensacijos, jis toliau siekia atgauti patį dvarą.

Pernai spalio mėnesį Vilniaus apygardos administracinis teismas pripažino, kad kultūros ministro priimti administraciniai aktai yra teisėti ir pagrįsti. Anot šio teismo, Užutrakio dvaro sodyba sudaro istoriškai susiformavusį vientisą sodybinės žemės sklypą su visais jame esančiais dvaro įvairios paskirties pastatais, želdiniais, vandens telkiniais, susisiekimo, inžineriniais ir technologiniais įrenginiais, smulkiaisiais architektūros elementais bei dailės kūriniais, taip pat visų nurodytų sudėtinių dalių liekanomis ir jų vietomis, sujungtais į teritorinį, funkcinį bei architektūrinį vienetą.

Grąžinus J.Tiškevičiui dalį pastatų, šis kompleksas prarastų savo kultūrinę istorinę vertę. Be to, dvaro pastatai šiuo metu naudojami visuomenės poreikiams - bendroms gyventojų ir turizmo reikmėms.

Šiuo metu Užutrakio dvaro sodybą prižiūri Trakų istorinio nacionalinio parko direkcija. Gavusi valstybės ir ir Europos Sąjungos lėšų, ji remontuoja dvaro sodybos pastatus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių