Ar „šuniškos" šuniukų dienos parduotuvėje?

Portalo kaunodiena.lt skaitytoja Sandra (vardas pakeistas, tikrasis vardas ir pavardė redakcijai žinomi) piktinasi, jog Kauno mieste esančiose gyvūnų parduotuvėse šunų laikymo sąlygos pasibaisėtinos.

„Šuneliai mėnesių mėnesius laikomi mažuose akvariumuose, šeriami minimaliai, kiek mačiau, vandenuko išvis retai būna, apie vedžiojimą nešneku. Tai yra tikrų tikriausias gyvūnėlių kankinimas, - rašo skaitytoja. - Manau, kad jie išvis neturėtų būti laikomi parduotuvėse. Galima būtų tuos šuniukus nufotografuoti, o nuotraukas kažkur publikuoti. O patys šuniukai galėtų būti laikomi kitur, kur daugiau vietos. Bet tikrai ne akvariumuose."

„Gyvūnų poreikius žinome"

Pasak bendrovės „Terra Animalis", valdančios „Kika" parduotuvių tinklą, rinkodaros skyriaus vadovės Loretos Kačanauskienės, mūsų skaitytojos pavadinti akvariumai - tai specialios, modernios gyvūnams laikyti skirtos talpos su vėdinimo įranga.

„Mes esame įsigilinę į gyvūnų fiziologiją ir į jų poreikius. Žinome, kaip gyvūnai laikomi visame pasaulyje. Prieš kelerius metus mūsų parduotuvėse lankėsi Karališkosios gyvūnų globos draugijos nariai ir jie pažymėjo, kad pas mus laikomų gyvūnų sąlygos atitinka visus reikalavimus ir yra vienos iš kokybiškiausių", - aiškino L.Kačanauskienė.

Pasak jos, gyvūnai prižiūrimi, šeriami pagal nustatytą grafiką, kiekvienam yra pritaikytas ėdalas, taip pat gyvūnai vedami į lauką. „Žmonės labai linkę sužmoginti gyvūną ir mano, kad jo poreikiai tokie patys kaip žmogaus", - teigė „Kikos" atstovė.

Be to, pasak jos, visi parduodami gyvūnai yra prižiūrimi veterinarijos gydytojo.

Geriau pardavinėtų patys veisėjai

Tuo tarpu Gyvūnų globėjų asociacijos vadovas Vytautas Gustaitis portalui teigė, kad jam Europoje nėra tekę matyti, kad parduotuvėse būtų prekiaujama šuniukais ar kačiukais: „Normaliose valstybėse naminiai gyvūnėliai parduodami tik iš veislynų. Pagal galiojančias taisykles kačiukus galima parduoti, kai jie sulaukia 3 mėnesių, šuniukus - kai jiems mažiausiai 45 dienos."

Pasak jo, Lietuvoje kiekvienas, užiimantis naminių gyvūnų veisimu, privalo turėti verslo liudijimą, o savo veislyną turėtų užregistruoti. Tuomet tiesiai iš veislyno savininkas turėtų teisę pardavinėti gyvūnus ir jam nereikėtų jokių parduotuvių pagalbos. „Deja, mūsų šalyje taip nėra. Kadangi dirbant su verslo liudijimu valstybei reikia mokėti mokesčius,  žmonės vengia juridiškai įtvirtinti savo veiklą. Stinga tokių gyventojų kontrolės. Šuniukai ir kačiukai pardavinėjami turgavietėse, internete", - piktinosi Gyvūnų globėjų asociacijos vadovas.

Pasak jo, parduotuvėse laikomų gyvūnų gyvenimo sąlygos nėra pačios blogiausios. „Mūsų asociacija nepasisako prieš gyvūnėlių pardavimą parduotuvėse, tačiau norėtų, kad šuniukai būtų pardavinėjma tiesiai iš veislyno. Be to, parduotuvėje padidėja tikimybė užsikrėsti infekcinėmis ligomis. Būna, kad gyvūnėliai ir nustimpa", - apgailestavo V.Gustaitis.

Anksčiau parduotuvėse buvo pardavinėjami ir kačiukai, tačiau felinologų draugija pasiekė, kad katinėlius pardavinėtų patys veisėjai.

Ropliams reikia šilumos ir drėgmės

Egzotinių gyvūnų laikymui leidimus išduoda Aplinkos ministerija. Aplinkos ministerijos Gamtos apsaugos departamento Biologinės įvairovės skyriaus vedėjas, žinomas gamtininkas Saliamonas Paltanavičius portalui tikino, kad visi, prekiaujantys tokiais gyvūnais, žino taisykles ir jų laikosi.

„Egzotiniams gyvūnams reikalingas laisvas judėjimas, negali būti ištisinis apšvietimas, gyvūnas turi turėti galimybę pasislėpti nuo šviesos. Jis turi būti maitinamas specialiu maistu, ropliams reikalinga drėgmė. Jeigu roplio ilgis siekia pusę metro, jis turėtų būti laikomas talpoje, kurios spindulys - mažiausiai 1 metro ilgio. Ministerija labai retai gauna pranešimus apie egzotinių gyvūnų laikymo pažeidimus", - tikino S.Paltanavičius.

Laukinių gyvūnų laikymo ir pardavimo sąlygas tikrina bei leidimus prekybai išduoda Aplinkos ministerijos įsteigti regioniniai skyriai.

Kauno regiono Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos vyresnioji specialistė Aušra Šakalinienė portalui patvirtino, kad šios įstaigos specialistai tikrina, ar gyventojai turi leidimus laukinių gyvūnų prekybai, ar turi visus gyvūnų įvežimo į šalį dokumentus. 

„Skundų dėl tokios prekybos iš gyventojų gauname nedaug. Mūsų inspekcija Kauno mieste tėra išdavusi 17 leidimų laukinių gyvūnų prekybai, tačiau realiai pardavėjų yra daugiau. Neseniai tikrinome gyventoją, kuris neturėdamas leidimo augino žuvytes ir jomis prekiavo", - aiškino specialistė.


Šiame straipsnyje: šuolaikymaskika

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių