Ar priims jaunimas iššūkį „Blaivybė - mano stilius!" ?

Susirūpinęs nuolat augančiu girtaujančio jaunimo (ypač moksleivių) skaičiumi, Vyskupo M. Valančiaus blaivystės sąjūdis organizuoja renginį, kurio metu bus propaguojamas laisvalaikio leidimas be svaigalų.

Spalio 24 d. 17 val. Vyskupo M. Valančiaus blaivystės sąjūdis su Valstybiniu psichikos sveikatos centru kviečia jaunimą į teatralizuotą koncertą „Blaivus ir laisvas" (Projektas) Vilniaus mokytojų namuose.

Renginio dalyvius linksmins grupės: Days of Eclipse (Lietuva), Fungal Kingdom (JAV), Sweetsalt (Lietuva), Šv. Sodas (Lietuva), taip pat dalyvaus Raganiukės teatras, Menų studija „Terrabella", Lietuvos vaikų ir jaunimo centro teatro studija, Vilniaus pedagoginio universiteto teatro edukologijos studentai, Saulius Urbonavičius (Samas), Lietuvos Nepriklausomybės akto signataras Kazimieras Uoka ir kt. Renginį ves Linas Karalius (Ezopas) ir Viktė Dementavičiūtė.

„Tik blaivi visuomenė gali sėkmingai konkuruoti ir nuolat tobulėti. Tik tuomet, kai Lietuvos jaunimo šūkiu taps nuostata: „Blaivybė - mano stilius!" mes žengsim teisingu keliu", - sako Vyskupo M. Valančiaus blaivystės sąjūdžio pirmininkas dr. A. Veryga.

Europos  mokyklos alkoholio ir kitų narkotikų tyrimo projekto (ESPAD) duomenimis, 15-16 m. amžiaus moksleiviai, atsakė, kad 10 ir daugiau kartų buvo vartoję alkoholio per paskutines 30 dienų: 1995 m. - 2,6 proc. berniukų ir 1,0 proc. mergaičių, 1999 m. - 9,5 proc. berniukų ir 5,3 proc. mergaičių, 2003 m. 12,8 proc. berniukų ir 4,70 proc. mergaičių. Lietuvoje praktiškai neliko vaikų, kurie būdami 15-16 m. dar nevartotų alkoholio.

Kito tyrimo duomenys rodo, kad jaunėja pradedančiųjų vartoti alkoholinius gėrimus amžius. Tarptautinė moksleivių sveikatos ir gyvensenos (HBSC) tyrimas parodė, kad 40 proc. berniukų ir 34 proc. mergaičių, bent kartą buvusių girtų, nurodė, kad pirmą kartą pasigėrė būdami 11 metų. Jaunėja ne tik alkoholio vartotojų amžius, bet didėja ir alkoholinių gėrimų vartojimo intensyvumas.

Šiuos faktus patvirtina ir vaikų, gydytų dėl apsinuodijimo alkoholiu statistika. Lietuvos sveikatos informacijos centro duomenimis 7-14 metų amžiaus vaikų gydytų dėl alkoholinės intoksikacijos skaičius nuo 2001 m. iki 2006 m. išaugo net 14 kartų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių