Ar gausime algą kas savaitę?

Lietuvos profesinė sąjunga "Solidarumas" siūlo su darbuotojais atsiskaityti taip, kaip įprasta Vakaruose, - ne dukart per mėnesį, bet kas savaitę. Darbdaviai tokio apmokėjimo kratosi.

Darbo užmokestį mokėti kiekvieną penktadienį pasiūliusi profesinė sąjunga "Solidarumas" tokį sprendimą aiškina paprastai - dabar darbuotojai kredituoja darbdavį.
"Atsiskaitymai kas savaitę nėra naujiena. Taip atsiskaito daugelis Vakarų Europos įmonių, o tokia praktika ypač dažna JAV ir Jungtinėje Karalystėje", - aiškino "Solidarumo" pirmininkės pavaduotojas Antanas Liutkevičius.

Jis pabrėžė, kad prie kassavaitinio darbo užmokesčio mokėjimo pereiti paprasta. Darbuotojai tiesiog turi parašyti prašymą įmonės vadovui. Keisti Darbo kodekso nereikia, nes jame nurodyta, kad darbo užmokestį privaloma mokėti ne rečiau kaip du kartus per mėnesį, jeigu darbuotojas neprašo kitaip.

"Apmaudu, bet Lietuvoje dažnai darbdaviai atlyginimams skirtas lėšas naudoja kitoms reikmėms, o kartais atlyginimo dieną nelieka iš ko mokėti darbo užmokestį. Vakaruose visiškai kitokia darbo kultūra", - kalbėjo A.Liutkevičius.

Jis pastebi, kad kai kurie darbdaviai ne tik nesilaiko reikalavimo mokėti darbo užmokestį du kartus per mėnesį, bet ir ilgiau nevykdo įsipareigojimų. Tokių įmonių darbuotojus jis ragina būti budrius, kad neliktų visai be atlyginimų.

"Jeigu algos vėluoja, vadinasi, įmonėje yra nesklandumų. Galbūt darbdavys nori, kad darbuotojai kredituotų jo nelankstumą, aplaidumą ir išlaidas, - svarstė A.Liutkevičius. - Kita galima priežastis - rengiamasi tyčiniam įmonės bankrotui."

Pagal darbo kodeksą darbo užmokestis turi būti mokamas du kartus per mėnesį - už praėjusį ir avansas už ateinantį mėnesį.

"Jeigu už kovą sumoka gegužę, tai toks darbdavys jau pažeidžia įstatymą ir jam gali būti skirta bauda", - aiškino A.Liutkevičius.

Jeigu įmonė neatsiskaito už du ar daugiau mėnesių, darbuotojai turi teisę kreiptis į Darbo inspekciją. A.Liutkevičiaus teigimu, paprastai inspekcija į įmonę išsiunčia specialistą, kuris aiškinasi tokio vėlavimo priežastis.

Daugiau šia tema skaitykite trečiadienį "Kauno dienoje".


Šiame straipsnyje: algosatlyginimai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių