Apskričių reforma gali diskriminuoti Vilnių (papildyta)

Naujosios Vyriausybės žadama apskričių reforma diskriminuotų Vilniaus miestą. Tokią nuomonę penktadienio ryte Vilniaus meras Juozas Imbrasas išsakė naujajam premjerui Andriui Kubiliui.

Su naujuoju 15-osios Vyriausybės vadovu Andriumi Kubiliumi Seimo rūmuose susitikęs Vilniaus vadovas sakė pritariantis naujosios Vyriausybės ketinimams vykdyti apskričių reformą, tačiau nesutinka su galima Vilniaus miesto diskriminacija.

Įgyvendinus Vyriausybės planus, Vilniaus regione gyventų per pusę milijono gyventojų. Tačiau norint pretenduoti į Europos Sąjungos paramą, skirtą regionams, reikia, kad regione gyventų bent 800 tūkst. žmonių.

„Kuo Vilnius prastesnis už kitus Lietuvos miestus?“, - klausė meras, pabrėždamas, kad iki šiol sostinė yra „miestas donoras“.

„Per metus vien gyventojų pajamų mokesčio surenkama per 2,5 milijardai litų, iš kurių Vilniui atitenka tik viena septintoji dalis. Taip pat Vilnius, skirtingai nei Kaunas ar Klaipėda, neturi laisvosios ekonominės zonos“, - argumentus dėstė meras, nenorėdamas sutikti su premjeru, kad sostinė ir taip susilaukia daug investicijų.

Mero teigimu, Vilniaus yra miestas, kuriame sukuriama beveik trečdalis viso šalies bendrojo vidaus produkto. Iš šiemet planuojamų 110 mlrd. litų Lietuvos bendrojo vidaus produkto (BVP) net 44,3 mlrd. litų turėtų būti sukurta Vilniaus apskrityje.

Premjeras A.Kubilius po susitikimo su miesto vadovu pažadėjo „neforsuoti“ reformos. Jo teigimu, apskritys galėtų būti pertvarkomos ne anksčiau kaip 2013-ais metais.

J. Imbrasas premjerui taip pat pristatė daugiabučių renovacijos problemas ir Tautos namų ant Tauro kalno idėjos įgyvendinimą.

„Vyriausybė turėtų pasakyti, ar Lietuvai reikalingi Tautos namai. Jei taip – juos reikėtų išpirkti, nes dabar susidaro įspūdis, lyg po Tautos namų projekto - nugalėtojo fasadą dengiančia širma slepiasi paprasčiausi verslo interesai“,- sakė meras J. Imbrasas.

J.Imbraso ir A.Kubiliaus susitikime taip pat pasikeista nuomonėmis apie senų daugiabučių renovaciją. Šiuo metu daugiabučių namų renovacija stringa dėl to, kad Vyriausybė neskiria pakankamai lėšų tai būstų atnaujinimo daliai, kurią pagal įstatymus numatyta finansuoti iš valstybės biudžeto. Tačiau A. Kubilius pranešė turįs planą, kaip renovuojamų daugiabučių skaičių padidinti net dešimt kartų: nuo 200 iki 2000 daugiabučių per metus.


Šiame straipsnyje: apskritis,imbrasas,kubilius

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių