Apsauga nuo šalčio: vilna, sotūs pietūs ir nė lašo alkoholio

Trečiadienio nakties šalčiams vilniečiai jau buvo pasiruošę. Vilniaus greitosios medicinos pagalbos stotis, antradienio naktį net septynis kartus skubėjusi šildyti sušalusių žmonių, šiąnakt ilsėjosi. 

Manoma, kad žmonės tapo apdairesni ir jau įvertino staigiai pasikeitusias oro sąlygas.

Tačiau nelaimių būta antradienio dieną ir vakarą. Antradienį popiet Vilniaus rajono policijos automobilyje mirė vežamas pas medikus sušalęs vyras. Kaip informavo Policijos departamentas, gruodžio 15 d., 14.10 val., Vilniaus r., Marijampolio k., Mokyklos g., rastas 36-erių metų amžiaus H.T.

Išorinių smurto žymių nepastebėta. Vežamas į Vilniaus r. Rudaminos ambulatoriją mirė Vilniaus aps. VPK Vilniaus r. PK tarnybiniame automobilyje.

Įtariama, kad H.T. mirė dėl kūno atšalimo.

Gelbėti sušalusio žmogaus greitosios pagalbos ekipažas išskubėjo ir vėlų antradienio vakarą. 22.29 val. praeivis, paskambinęs bendruoju pagalbos telefonu, pranešė, kad Pavilnio sodų bendrijoje guli sušalęs žmogus. 45 m. vyras buvo sąmoningas, alkoholio kvapas nuo jo nesklido.

“Jam nustatytas kojų pirštų nušalimas. Nesuprantu, kodėl jis gulėjo ir nesikėlė, gal buvo kuriam laikui praradęs sąmonę, gal jam smegenų sutrenkimas, mat pastebėta kirsta antakio žaizda”, - pasakojo Greitosios medicinos pagalbos stoties direktoriaus pavaduotoja medicinai Vanda Pumputienė.

Naktį iškvietimų dėl sušalusių žmonių stotis nesulaukė. „Matyt, žmonės suvokė, kad su šalčiu verčiau nejuokauti“, - svarstė V.Pumputienė.

Ji pasakojo, kad pasitaiko atvejų, kai nuvykę į įvykio vietą medikai randa nuogus sušalusius žmones. „Kai žmogus šąla, jis praranda orientaciją. Kartais net nusirengia, nes vaizduojasi, kad guli savo lovoje“, - pasakojo V.Pumputienė.

Einantiems į šaltį pirmiausia būtina pasirūpinti tinkama apranga. Kadangi dažniausiai nušąla kojos ir rankos, reikia dėvėti vilnones, kumštines pirštines bei avėti didesnio dydžio batus. Tinkamiausia kepurė šaltu oru – užrišama. Taip apsaugomos ausys.

Šaltu oru patariame rengtis vilnoniais drabužiais ir geriausia keliais sluoksniais.

Taip pat rekomenduojama prieš einant į šaltį sočiai pavalgyti.

Medikai jokiu būdu nepataria šildytis alkoholiu, nes išgėręs žmogus dėl išsiplėtusių kraujagyslių greičiau atiduoda šilumą, taigi greičiau ir sušąla. Be to, jo pojūčiai yra atbukę, todėl jis nejaučia dėl šalčio atsiradusio skausmo, įspėjančio apie tai, kad tą kūno vietą reikia kuo skubiau šildyti.

Norintiems nenušalti veido patariama saugotis skersvėjo bei žvarbaus vėjo. Saugantis nušalimo, veidą reikėtų pasitepti riebiu maitinamuoju kremu (jokiu būdu ne drėkinamuoju, nes tokio kremo sudėtyje yra vandens).


Šiame straipsnyje: šaltisnušalimai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių