Aplinkos ministras su Vilniaus vadovais aptarė sostinės problemas

Aplinkos ministras Gediminas Kazlauskas susitiko su Vilniaus miesto vadovais bei aptarė aktualiausias sostinės problemas. Tarp jų – ir Vilniuje planuojamos statyti atliekų deginimo gamyklos perspektyvas.

Susitikime su ministru ir Aplinkos ministerijos specialistais dalyvavo sostinės meras Vilius Navickas, vicemeras Romas Adomavičius, administracijos direktorius Vytautas Milėnas, bendrovės “Vilniaus vandenys” vadovai.

Kalbėta apie Europos Sąjungos lėšomis finansuojamus vandentiekio bei dumblo valymo projektus, aptartos galimybės gauti didesnę finansavimą. Ministras taip pat užsiminė apie galimybes finansuoti sostinės viešųjų pastatų (įskaitant ir mokyklas) renovavimą. Tam būtų galima panaudoti lėšas, gautas pardavus taršos vienetus.

Išskirtinis dėmesys buvo skirtas Regioninės komunalinių atliekų deginimo gamyklos perspektyvoms. Kalbėta apie didelio visuomenės dėmesio sulaukusį poveikio aplinkai vertinimo (PAV) procesą ir planuojamus žingsnius.

Ministras informavo, jog Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamentas (RAAD) norėjo pasitelkti nepriklausomus ekspertus, kurie įvertintų PAV ataskaitą, tačiau galimi kandidatai atsisakė pasirašyti paslaugų sutartį. Ekspertų nurodytai motyvai – patirtas spaudimas, laiko stygius ir pan.

“Todėl nutarta pasitelkti ekspertus iš užsienio, bus skelbiamas jų paslaugų pirkimas. Kol kas negaliu įvardinti, kiek jų paslaugos kainuos, tačiau bet kokiu atveju lėšų bus skirta tiek, kiek reikės”, - sakė G. Kazlauskas.

Jo teigimu, taip pat norima sulaukti šiuo metu vykstančių visuomenės inicijuotų teisinių procesų pabaigos. Kalbama apie PAV ataskaitai pritarusių institucijų atstovų parašus bei jų teisėtumą.

Be kitų institucijų PAV ataskaitai jau pritarė už sostinės gyventojų sveikatą atsakingas Vilniaus visuomenės sveikatos centras bei Savivaldybė. Tačiau Lazdynų bendruomenės atstovai tvirtina, kad abu parašai yra neteisėti ir juos apskundė.

“Siekdami visiško skaidrumo ir objektyvumo norime sulaukti išvadų, kurias pateiks šiuos skundus nagrinėjančios institucijos. Savo ruožtu ir patys joms išsiuntėme paklausimus”, - kalbėjo aplinkos ministras.

Galutinį sprendimą dėl PAV ataskaitos priims Vilniaus RAAD. G. Kazlauskas patikino, jog iki tol ministerija šiai institucijai teiks visokeriopą pagalbą: tiek finansinę, tiek metodinę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių