Aplink konteinerius draikosi šiukšlynai

Kiemai, kuriuose stovi atliekų rūšiavimo konteineriai virsta sąvartynais. Gyventojai skundžiasi nebegalintys ištverti tokios kaimynystės.

Atliekų tvarkymo tarnybos kaltę verčia valkatoms.

Aplinkinių namų gyventojai, nors tikina patys rūšiuojantys šiukšles, skundžiasi kad valkatos nuolat perkrato antrinių žaliavų rūšiavimo konteinerius ir palieka aplink tikrą šiukšlyną.

Pagal savivaldybių nustatytą tvarką, šiukšlių rūšiavimo konteinerius prižiūri juos pastačiusios bendrovės. Pagrindinis reikalavimas joms - sutvarkyti aplink 10 kvadratinių metrų plotą, tačiau bendrovėms, pasirodo, ir tai sunkiai įveikiama užduotis.

„Šitie konteineriai yra išvežami skirtingais automobiliais: popierius vieną dieną surenkamas, plastikas kitą dieną, stiklas – dar trečią dieną. Dažniausiai tai būna kartą per dvi savaites“, – teigė bendrovės „VSA Vilnius“ Klientų aptarnavimo skyriaus vadovas Martynas Surplys.

Vilniaus savivaldybės atstovai tvirtina, kad komunalininkai privalo įvertinti tvarkymo poreikius ir palaikyti švarą.

„Po žiemos aš šiandien pats turėjau galimybę išvažiuot ir mačiau, kad mieste nemažai yra betvarkės. Ko gero, jeigu tokia situacija liks, bus surašyti administracinių pažeidimų protokolai“, – sakė Vilniaus savivaldybės Aplinkos apsaugos skyriaus vyriausiasis specialistas Jaroslavas Čaplia.

Už tvarkymo taisyklių pažeidimus bendrovėms gali būti skirta iki 2 tūkst. litų bauda, o jei pažeidimai kartosis – ir visai nutraukta paslaugų teikimo sutartis.

Aplinkos ministerija nupirkusi ir savivaldybėms visoje Lietuvoje išdalinusi per 13 tūkst. antrinių žaliavų surinkimo konteinerių, kuriuos konkursų tvarka perėmė ir turi prižiūrėti miestus tvarkančios bendrovės.

Dar dalį konteinerių verslininkai yra įsigiję už savo lėšas. Gyventojams rūšiuojamų šiukšlių išvežimas nemokamas, bendrovės pajamas gauna, parduodamos išrūšiuotas atliekas perdirbėjams.


Šiame straipsnyje: konteineriai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių