Antradieniais pučia „kultūros vėjai iš Šiaurės"

Kiekvieno mėnesio antrą antradienį Vilniuje vyksta renginiai, kurių metu pristatomos Šiaurės šalių kultūrinės tradicijos ir keistenybės. Ateinantį antradienį keliautojai papasakos, kaip Islandijoje ieškojo elfų.

Ateinantį antrąjį antradienį, lapkričio 11 d., vyks renginys „Kultūros vėjai iš Šiaurės", kuriame žurnalistai pristatys kelionės Šiaurės šalyse įspūdžius, pastebėjimus, nuotykius ir patarimus Vilniui.

Televizijos žurnalistai Ignas Krupavičius ir Irma Juškėnaitė aplankė penkias Šiaurės šalis ir iš arčiau susipažino su septyniomis buvusiomis, esamomis ir būsimomis Europos kultūros sostinėmis - Helsinkiu, Turku, Stokholmu, Bergenu, Stavangeriu, Kopenhaga ir Reikjaviku.

Nors Šiaurės šalys ir panašios, kiekvienas iš aplankytų miestų turi unikalų ir išskirtinį veidą. Helsinkyje žurnalistų laukė tradicinė suomiška viešoji sauna, Bergene - ekologinio maisto festivalis ir avies galva, o Islandijos sostinėje Reikjavike - elfų paieškos.

Pasak keturiolika dienų po Šiaurės šalis keliavusių ir įspūdžius filmavimo kamera fiksavusių žurnalistų, jie norėjo, kad apie kultūrą pasakotų kultūros žmonės, menininkai ir tiesiog praeiviai, kurie ją kuria ir yra jos vartotojai.

„Tai, ką patyrėme per tokį trumpą laiką - ekstremalu. Dvylika valandų per parą nuo pečių nenusikeldavome kameros, iš rankų nepaleisdavome mikrofonų. Ir viskas dėl noro patirti kaip galima daugiau ir patirtus įspūdžius papasakoti šiek tiek kitaip, nei įprasta", - intriguoja Ignas ir Irma.

Žurnalistai siekia atkreipti visuomenės dėmesį, kokie Lietuvai svarbūs kiti metai, kai Vilnius taps Europos kultūros sostine. Keliaudami jie ne tik rinko medžiagą ir prisilietė prie skirtingų kultūrų, bet ir atliko diplomatinę misiją - pasakojo apie Lietuvą ir Vilnių.

Antrojo antradienio renginys vyks lapkričio 11 d., 18 val., Atviros Lietuvos fondo salėje (Didžioji g. 5). Renginys vyks lietuvių kalba, įėjimas nemokamas, tačiau organizatoriai atsiprašo, kad vietų skaičius ribotas, o rezervacija nevykdoma.


Šiame straipsnyje: antradienisšiaurė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių