Ant moteriškų batelių išdygo sostinės Justiniškių mikrorajonas

Justiniškių gyvenamojo rajono daugiabučių namų miniatiūros atsidūrė ant puošnių smailianosių batelių aukšta pakulne.

Justiniškės – bene gryniausios

Juos ispanų grupės „Monkey Brothers“ dainos vaizdo filmuke dėvi gražuolių konkursą laimėjusi mergina. Ant batelių ji jau nebepastovi – „misei“ pagirios.

Nufilmavus muzikinį vaizdo filmuką Rūtos Kiškytės sukurtas originalus moteriškas apavas su Justiniškių fragmentais atsidūrė internetinėje parduotuvėje. Batelius galima įsigyti už 299 JAV dolerių (711 litų). Didelė tikimybė, kad jie atsidus ant kurios nors amerikienės kojų.

Kodėl Justiniškės? „Aiškaus motyvo nėra. Kuriant muzikinį vaizdo filmuką buvo sumanyta jo heroję apauti neįprastais, akį traukiančiais batais. Diskutuojant gimė mintis, kad akcentu galėtų tapti daugiabučiai namai – jokios simbolikos tame nepaslėpta“, - pasakojo R.Kiškytė.

Medžiagos namų maketams ji ieškojo internete. „Paieškos sistemose ieškojau Vilniaus mikrorajonų nuotraukų. Justiniškės pasirodė gryniausios – be vijoklių ir pan. Nors, kita vertus, daugelis posovietinių šalių rajonų atrodo beveik panašiai“, - pastebėjo R.Kiškytė.

Bateliai aukšti, bet patogūs

Daugiabučių muliažus, tapusius pagrindiniu batelių akcentu, mergina kūrė ne iš natūros, bet iš internete rastų paveiksliukų. „Po Justiniškes nevaikščiojau“, - juokėsi ji.

R.Kiškytė įsitikinusi, kad bateliai idealiai tiktų kokiam nors teminiam vakarėliui. Juos galėtų dėvėti ir ekstravagantiška, iš minios nebijanti išsiskirti asmenybė.

„Namai tvirtai laikosi ir nevirsta. Balerina, kuri juos avėjo filmuke, sakė, kad patogūs“, - pasakojo R.Kiškytė.

Bateliai esą geriausiai atsiskleidžia žvelgiant į juos iš apačios ar šono. „Žiūrėdamas iš viršaus jautiesi kaip internetinės programos „Google Earth“ palydovas“, - lygino batelių autorė.

Batelių dydis – 40, tačiau jie tiktų ir 41 dydžio siaurai pėdai. Moteris, susigundžiusi juos įsigyti, turėtų mėgti aukštakulnius – batelių pakulnė net 12 cm.

Vilniaus monumentų trafaretai

R.Kiškytės darbai žinomi ir Vilniaus dizaino turgelių lankytojams, ir dizainu besidomintiems užsieniečiams.

Vasarą 22 metų mergina dalyvavo kultūros sostinės projekte „Mapping Vilnius – Modeling Vilnius“. Tarptautinių kūrybinių dirbtuvių metu buvo bandoma į Vilnių pažvelgti kitomis akimis ir pasiūlyti novatoriškų idėjų jam pristatyti.

„Sukūriau vieną koncepcinį Vilniaus parko maketą. Antras darbas buvo nukreiptas į turistus. Parengiau Vilniaus monumentų trafaretų rinkinį. Tai buvo nedideli trafaretai: Adomo Mickevičiaus paminklo, Aušros Vartų Marijos, Franko Zappos. Pasidėjus trafaretus ant sienos ir juos apipurškus, dalelę Vilniaus galima turėti savo namuose“, -kalbėjo R.Kiškytė.

Šią idėją lyg juokais, lyg rimtai iš merginos norėjo nupirkti vienas kūrybinių dirbtuvių dalyvis, kad galėtų panaudoti Berlyne ar Barselonoje. „Tačiau nieko konkretaus nesutarėme“, - šypsojosi R.Kiškytė.

Vilniaus tema Vilniaus dailės akademijoje scenografijos specialybės bakalauro studijas baigusiai, o dabar Rygoje vizualinės komunikacijos magistrantūrą studijuojančiai jaunajai menininkei labai artima. Ji gimė ir užaugo Vilniuje – Vokiečių gatvėje.

„Galbūt Vilniaus tema atsispindės ir kituose mano darbuose, tačiau kūrybinio proceso nuspėti neįmanoma. Kaip bus, taip“, - R.Kiškytė savęs nenori įsprausti į jokius rėmus.


Šiame straipsnyje: Justiniškėsbateliai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių