Alpinistai ruošiasi kopti į Žalgirio viršukalnę

Vilniaus universiteto žygeivių klubo alpinistai kraunasi kuprines. Penktadienį žygeiviai iškeliaus į dviejų savaičių ekspediciją, kurios metu kops į Žalgirio viršukalnę Tian Šanio kalnuose Kirgizijoje.

„Šia ekspedicija norime paminėti Žalgirio mūšio 600-ąsias metines. Kalnuose be civilizacijos ir išorės pagalbos praleisime dvi savaites“, - pasakojo ekspedicijos organizatorius Romas Apulskis. Alpinistai į Lietuvą ketiną grįžti rugpjūčio 4 d.

„Žalgirio viršūnė stūkso Kirgizijos kampelyje, netoli sienos su Kinija, apie 30 km nuo paskutinio miestelio. Tai įdomi, atšiauri ir palyginti retai lankoma vieta“, - sakė alpinistas, kuriam ekspedicijos idėja kilo dar pernai.

Viršukalnė Tian Šanio kalnuose Žalgirio vardą gavo dar 1969 m. Pirmasis jos įkopėjas Vitalius Stepulis prisiminė, kad viršūnės su alpinistų grupe ieškojo apie pusantro mėnesio.

„Visos įdomesnės Tian Šanio kalnų viršūnės jau buvo įkoptos. Todėl mums teko persikelti per kalnagūbrį į kitą slėnį ir ieškoti ten. Subjuro oras, klampojome debesyje, bet vieną akimirką jie prasikleidė ir atsivėrė mūsų viršūnė“, - daugiau nei 40 metų senumo įspūdžiais dalijosi V.Stepulis.

Pirmieji įkopę į viršukalnę įgyja teisę pavadinti ją kokiu nori vardu. „Žalgiris mums buvo šventas žodis, todėl šį vardą ir davėme viršūnei“, - sakė V.Stepulis.

„Tada dar buvo gūdūs sovietiniai laikai ir visi pavadinimai, kurie buvo susiję su mūsų istorija, buvo reikšmingi ir svarbūs dėl patriotinės gaidos. Matyt, neatsitiktinai Vilniaus universiteto žygeivių klubas susirengė į tokią ekspediciją. Džiugu, kad nors ir kukliai, bent morališkai paremdami prisidedama prie žygio. Lengvų viršukalnių nebūna ir tie beveik 5 km kam nors gali pasirodyti vidutinio sudėtingumo viršukalnė, tačiau kalnai yra kalnai, oro sąlygos juose keičiasi, būna pačių netikėčiausių ir įvairiausių netikėtumų, rizikos visada yra, todėl linkiu ekspedicijai sėkmingai grįžti namo ir parvežti gražių nuotraukų“, - alpinistams sėkmės linkėjo miesto vicemeras Gintautas Babravičius.

„Tai ne tik Žalgirio mūšio sukakties paminėjimas, bet ir iššūkis Vilniaus universiteto žygeivių klubui. Ne vienas mano šeimos narys irgi yra kopęs į kalnus, todėl asmeniškai žinau, kaip tai svarbu“, - kalbėjo Vilniaus meras Vilius Navickas.

Penktadienį į Tian Šanio kalnus išvyks pirmoji alpinistų grupė: 3 merginos ir 5 vaikinai. Kiek vėliau į žygį leisis ir antroji alpinistų grupė iš 6 žmonių.


Šiame straipsnyje: žalgirio mūšis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių