A.Kupčinskas: škvalo nusiaubtą Kauną sutvarkysime (dar papildyta)

Škvalo sukeltą chaosą turi tvarkyti ir patys miestiečiai. Antradienį portalo kaunodiena.lt. forume patikino Kauno meras Andrius Kupčinskas.

Pateikiame kai kurias forume pateiktas mero mintis ir pamąstymus.

- Kodėl savivaldybė nekompensuoja nuostolių už nuvirtusių medžių apgadintus automobilius, jei jie nėra drausti KASKO? Jei, tarkim, aš sugalvočiau nupjauti  medį, gaučiau didelę baudą, tačiau jei tas pats medis pridaro man nuostolių, niekas man jų nekompensuoja. Neteisinga.

-  KASKO nuostolius kompensuoja draudimas. Ši stichija yra neeilinė ir turbūt tokios neprisimena ne tik mano amžiaus kauniečiai, bet ir vyresni. Kadangi šis įvykis yra force majore, savivaldybė gali padėti tik tiems gyventojams, kurie neteko stogo virš galvos. Tačiau galutinai visus nuostolius suskaičiuosime kitą savaitę vykstančiame ekstremalių situacijų valdymo komisijos posėdyje ir tik tuomet spręsime galimybes savivaldybei prisidėti prie nuostolių kompensavimo.

- Kur dėsite visą medieną, kurios po audros labai daug atsirado tiek miesto gyvenamuosiuose rajonuose, tiek parkuose ir miškuose. Parduosite ar naudosite miesto poreikiams kaip kurą?

-  Mes esame paskelbę, kad šalia namų ir bendrijų teritorijose kritę medžiai gali būti tvarkomi pačių gyventojų. Jie gali susitvarkyti aplinką ir pasilikti visą medieną. Kitas dalykas - miesto viešosios vietos skverai ir parkai, paupiai. Dėl jų tvarkymo sudarytos su "Kauno švara" ir bendrove "Irgita", kurios užsiima miesto tvarkymu. Minėtos bendrovės visą medieną veža į savo kompostavimo aikšteles ir realizuodamos medieną pasidengia išlaidas dėl virtusių medžių tvarkymo. Gaila, kad Kaunas kol kas neturi galimybės panaudoti biokuro - medienos, tačiau reikia tikėtis, kad po kelerių metų tokia galimybė su investuotojų pagalba atsiras.

- Norėčiau prisidėti tvarkant miestą. Kur galėčiau kreiptis ir kuo galėčiau būti naudinga?

 - Prašome kreiptis į savo seniūniją. Šiaip yra paskelbta, kad visuotinės talkos mieste vyks šiandien ir rytoj, 16-20 val. Vakar buvo tvarkomas Ąžuolynas ir Panemunės šilas, šiandien turėtų būti skiriamas dėmesys Pažaislio vienuolyno parkui, Botanikos sodui. Kviečiame prisijungti. Jeigu galite, atsineškite pirštinių, kitų tvarkybos įrankių.

- Ar tvarkysite miestą? Dabar jis panašus į kiaulidę, gėda kviesti svečius iš užsienio.

 - Manau, kad dedama pakankamai pastangų. Aišku, mūsų finansinės galimybės yra labai ribotos. Nereikia užmiršti, kad biudžetai yra apkarpyti, ir visapusiškų galimybių sutvarkyti visas teritorijas, nėra galimybių. Kiek pačiam tenka bendrauti su užsienio delegacijomis, svečiai pastebi, kad miestas tvarkingas ir prižiūrėtas. Prašau pateikite konkretesnių pavyzdžių. Man irgi teko lankytis daugelyje užsienio valstybių, galiu palyginti, kad Kaunas tvarkosi neblogai.

-  Gera mintis organizuoti talkas škvalo padariniams likviduoti. Tik problema, kaip tai padaryti neturint technikos? Daugiabučių kiemuose daug nuvirtusių ir nulaužtų medžių, kurie yra labai stori ir gyventojai su rankiniais pjūklais nelabai ką gali padaryti. O benzininius ne visos bendrijos turi. Reikėtu šį klausimą kaip nors išspręsti, tuomet ir darbai gal greičiau pajudėtų.

-  Savivaldybės visoms bendrijoms benzopjūklų neparūpins, bet manau, kad gyventojai gali prisidėti tempdami šakas link pagrindinių gatvių, kad miestą prižiūrinčios bendrovės galėtų išvežti visas išvartas.

-  Ar pats nukentėjote nuo audros? Ar planuojate imtis saugumo priemonių, kurių nesiėmėte iki šiol. Pavyzdžiui, gal tvirtinsite sodybos stogą arba pradėsite draustis Kasko?

- Asmeniškai nenukentėjau, nors mūsų daugiabučio kieme taip pat buvo keletas nuvirtusių medžių, prilaužyta šakų. Pašilės gatvėje buvo užsikimšusi kanalizacija, telkšojo didelės balos.

- Jeigu škvalas nunešė namo stogą, ar gali žmogus tikėtis kompensacijos ar kitokios pagalbos iš savivaldybės? Jei taip, kur kreiptis? Kiek pamenu per pavasario potvynį kompensacijos buvo skirtos.

- Visose seniūnijose seniūnai registruoja patirtus nuostolius, kitą savaitę renkasi komisija, kuri spręs klausimus dėl dalinės kompensacijos.

-Yra ir nukentėjusių nuo stichijos, bet ar savivaldybė pajėgi visiems atlyginti nuostolius ir ar privalo?

- Savivaldybė visas pasekmes ir nuostolius stengiasi šalinti su gelbėtojais ir komunalinėmis tarnybomis. Aišku, kad visų nuostolių mes nebūsime pajėgūs kompensuoti. Tačiau tikimės tinkamai sutvarkyti miestą, koks buvo iki stichijos.

- Mūsų kieme labai daug supuvusių medžių, bet kai paskambinau, kad juos nupjautų, tai patarė užsiregistruoti. Bet kai jie nugrius – pridarys daug žalos. Gal galite pagreitinti medžių nupjovimą?

- Visus siūlymus dėl medžių nukirtimo registruoja Aplinkos apsaugos skyrius. Kai likviduosime visus stichijos padarinius, tada imsimės kitų galimai keliančių pavojų medžių šalinimu. Gyventojai turėtų kreiptis į minėtą skyrių ir registruoti vietas, kuriose siūloma genėti ar kirsti medžius. Kitas dalykas - kai kurios teritorijos, Laisvės alėja, Ąžuolynas ar Santakos parkas - reikia gauti Kultūros paveldo departamento leidimą 

- Gal turite informacijos kada bus įjungta elektra, nes į VST prisiskambint neįmanoma, o Aukštieji Šančiai vis dar be elektros.

- VST užtikrino, kad iki trečiadienio vakaro bus atstatyti visi tinklai ir pajungta elektra.

- Kai kuriose miesto vietose vis dar išvartyti ir neveikia šviesoforai, kai kurios gatvės vis dar neapšviestos. Kada imsitės tvarkyti šias problemas?

- Per šią savaitę bandysime sutvarkyti viso miesto infrastruktūrą. Kitą savaitę vėl šauksime Ekstremalių situacijų valdymo komisijos posėdį. Tenka pripažinti, kad audra buvo neeilinė ir miestas patyrė nemenką iššūkį, todėl ne viską iš karto pavyksta sutvarkyti. 

- Įdomu, ar nebuvo svarstoma galimybė nuvirtusius medžius panaudoti praktiškiau, pvz.: iš Ąžuolyno parke virtusių medžių pagaminti suolus ar pan.?

- Nemažai tų medžių yra lūžusių ir išpuvusių iš vidaus, todėl apie praktinį jų panaudojimą sunku būtų kalbėti. Bet "Kauno švara" sakė bandys rūšiuoti ir atrinkti dar tinkamus panaudoti kamienus. Bendrovės vadovas pasiūlė surengti menininkų plenerą ir iš tos medienos sukurti kažkokias skulptūras, atspindinčias mieste praūžusią stichiją.

- Teigiate, jog miestas turi labai ribotas galimybes šalinti nugriuvusius medžius, o mes, miestiečiai, nerimaujame, ar laikinoji sostinė nekaupia rezervinio fondo, kurį galima naudoti įvykus įvairiems force majore? Ir jei taip, kam šio fondo pinigai šiais metais jau buvo panaudoti?

- Yra savivaldybės administracijos direktoriaus rezervas, kuris yra numatytas tokiems įvykiams. Kaskart yra skiriamos dalinės lėšos nuostoliams padengti. Šiuo metu šiame fonde yra likę 800-900 tūkst. litų.

Po Neries potvynio iš šio rezervo gelbėtojams skyrėme apie 20 tūkst. litų materialinei pagalbai - įsigyti guminėms valtims, narų kostiumams. Šįkart greičiausiai skirsime materialinę pagalbą benzininiams pjūklams ir kitiems reikalingiems įrankiams. Apie konkretesnę sumą galėsime kalbėti kitą savaitę. Juolab kad škvalo nuostoliai žymiai didesni nei pavasario potvynio 

- Petrašiūnai labiausiai nukentėjo nuo audros: išsikvietėme ir VST ir tarnybą, kuri tvarko medžius. Vieni netvarkė medžio, kol nebuvo sutvarkyti laidai, kiti netvarkė laidų, kol medis buvo ant jų. Kaip tai išspręsti? Mūsų rajone vis dar daug medžių, pakibusių ant laidų.

 - Mano duomenimis, šiuo metu yra pašalinti visi ant laidų pakibę medžiai. Jeigu turite informacijos, kreipkitės į mane tiesiogiai meras@kaunas.lt. Reaguosiu.

Visus klausimus ir mero  atsakymu rasite čia.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių