A.Kubilius Valdovų rūmams ieškos 20-30 mln. litų

Premjeras Andrius Kubilius žada ieškoti kelių dešimčių milijonų, kad atkuriami Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės (LDK) valdovų rūmai galėtų pradėti veikti kaip muziejus.

"Žinote, kad nuo pat pradžių buvau skeptikas šiuo klausimu. Bet dabar manau, kad reikia rasti būdų, kaip pigiausiu būdu užbaigti", - ketvirtadienį žurnalistams sakė Vyriausybės vadovas.

"Ir vienas dalykas, ko mes siektume, rasti galimybę skirti kelias dešimtis milijonų litų, jeigu neklystų - apie 20 mln. litų ar panašią sumą - kad būtų galima darbus užbaigti tiek, kad jau galėtų Valdovų rūmus pradėti lankyti lankytojai", - teigė A.Kubilius.

Valdovų rūmų statytojai, Seimo Audito komiteto nariams lankantis statybvietėje, teigė, kad baigti pirmajam etapui reikia apie 32 mln. litų. Anot jų, tuomet būtų įrengta ir lankytojams pritaikyta apie 50 proc. visų rūmų patalpų.

Pagal naujausius duomenis, į Valdovų rūmų atkūrimą įdėta 230 mln. litų, o galutinė darbų sąmata siekia per 367 mln. litų.

A.Kubilius pabrėžė, kad artimiausiu metu skirti visą trūkstamą sumą - daugiau kaip 130 mln. litų - nerealu.

"Pirmiausia, tokių pinigų artimiausiu metu nenumatome skirti. Bet jūs man atsakykite į retorinį klausimą - o ką daryti su Valdovų rūmais? Siūlytumėt ardyti?" - klausė jis.

Generalinė prokuratūra praėjusią savaitę pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl galimo didelės vertės svetimo turto iššvaistymo ir piktnaudžiavimo Vilniuje atstatant LDK valdovų rūmus.

Tyrimas pradėtas susipažinus su Valstybės kontrolės pateikta audito ataskaita ir įvertinus joje pateiktus faktus bei gavus papildomų duomenų.

Valstybės kontrolės duomenimis, per dešimt metų nuo projektavimo ir statybų pradžios LDK valdovų rūmų projektas pabrango 250 mln. litų. Auditoriams užkliuvo, kad statant naują pastatą taikyti restauraciniai darbų įkainiai.

Projekto vykdytojai teigė, kad projektas pabrango dėl statybos darbų ir medžiagų kainų augimo, be to, bestatant rūmus bei atliekant įvairius tyrimus kito ir darbų apimtis - jų gerokai padaugėjo.

Prieš 200 metų nugriauti Vilniaus žemutinės pilies Valdovų rūmai yra atkuriami virš 1987-2001 metais atkastų rūmų liekanų. Tai Vilniaus pilių komplekso sudėtinė dalis - kunigaikščių rūmai, stovėję tarp Katedros ir Pilies kalno. Rūmai susideda iš keturių korpusų su uždaru kiemu.

Sprendimas atstatyti Valdovų rūmus sulaukė prieštaringų vertinimų ir visuomenėje, ir tarp istorikų.


Šiame straipsnyje: Valdovų rūmai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių