Agurko byloje - automobilių vagysčių algoritmas

Agurkinių vardu pakrikštytos nusikalstamos gaujos byla įgauna pagreitį. Antradienį vykusiame teismo posėdyje plačiau prabilta apie teisiamųjų sąsajas su automobilių vagystėmis.

Vienu iš dabartinių Kauno nusikalstamo pasaulio šulų laikomas 37 metų amžiaus Saulius Velečka, pravarde Agurkas, dėl jam mestų kaltinimų pernelyg nesikremta. Antradienį vykusiame teismo posėdyje tiek jis, tiek ir greta įsitaisę boso parankiniai - vienmetis Rytis Korsakas bei trejais metais jaunesnis Norbertas Tučkus - karts nuo karto prapliupdavo juoku, išgirdę „daug ko neprisimenančius“ liudytojus.

Vienąkart į tokį kaltinamųjų elgesį R.Korsako advokatė atsakė tyliai jiems pagrūmodama pirštu. Dar prieš prasidedant teismo posėdžiui nuskambėjo ir teisėjos replika: „Ar jau viską vienas kitam pasakėte, spėjote išsipasakoti?“ Į šį klausimą Agurkinių gaujos lyderiai atsakė nebyliai linktelėdami galvomis.

Juoko netrūko ir stikliniame narve tūnojusiems likusiems trims kaltinamiesiems. Nelaisvėje teismo nuosprendžio laukia 32 metų Nidas Korsakas ir dar du broliai - 33-ejų Andrius bei trejais metais jaunesnis Antanas Obelieniai. Nežinia dėl ko, šios Agurkinių torpedų trijulės nariai vieną akimirką vos susitvardė nesuprunkštę ir antrankių sukaustytomis rankomis dangstė šypsenų perkreiptus veidus.

Į tarpinį teismo posėdį liudyti buvo iškviestas anksčiau pats su nusikaltėliais reikalų turėdavęs keturiasdešimtmetis kaunietis. Vyras neslėpė pažįstantis brolius R. ir N.Korsakus, o iš matymo žinantis ir patį S.Velečką.

Šis liudytojas tik per plauką pats išvengė belangės. 2002 metais jis iš brolių Korsakų kartu su bendrais pirko vogtus automobilius, kuriuos vėliau realizuodavo Rusijos rinkoje. Vienąkart tai buvęs 1996 metų laidos dviduris kupė „Mercedes-Benz CLK320“, o kitą sykį - „Mercedes-Benz Vito“ markės mikroautobusas. Už lengvąjį automobilį vyras teigė sumokėjęs apie 4-5 tūkst. JAV dolerių, o už autobusėlį - septynis tūkstančius.

Pirkėjas gerai žinodavęs, kad automobiliai yra vogti, mat dažnai transporto priemonės būdavo be užvedimo raktelių. Tiesa, kartais pasitaikydavo ir tvarkingų automobilių. Manoma, kad pastarieji buvo prievarta pagrobti iš šeimininkų. Kaip tik toks nusikaltimas inkriminuojamas broliams R. ir N.Korsakams, kurie įtariami 2002 metais užpuolę du kauniečius verslininkus, smarkiai juos sumušę, grasinę ginklu ir pagrobę apynaujį „Mercedes-Benz“.

Minėtas „Mercedes-Benz Vito“ mikroautobusas akivaizdžiai buvo vogtas. Jo kompiuteris buvo užblokuotas, tad jį kartu su spynele teko išmontuoti ir vežti į Lenkiją, kur mašinvagiams talkindavę elektronikos specialistai ne tik atblokavo vieną esminių mašinos dalių, bet ir pagamino jai reikiamą raktelį. Tuo tarpu prie „Mercedes-Benz SLK320“ automobilio darbavosi pats pirkėjas. Automobilis buvo paslėptas Šakių rajone, vienos sodybos daržinėje, kur būdavo laikoma ir daugiau vogtų transporto priemonių. Ten „klientą“ nuveždavo vienas iš brolių Korsakų.

„Aš visada vežiodavausi su savimi įrankius. Tąkart užtrukau gal kelias valandas, kol atjungiau signalizaciją, - duodamas parodymus teismui aiškino vyriškis, nenutylėjęs ir daugiau detalių. - Ant automobilio buvo uždėti man nežinomi kažkokios užsienio šalies numeriai. Aš juos pakeičiau į savo atsivežtus lietuviškus ir su jais parsivariau tą automobilį į uošvės garažą Ašigalio gatvėje. Mane iki miesto palydėjo Nidas. Jis važiavo priekyje. Buvome sutarę, kad paskambins, jeigu kelyje pastebės policiją.“

Vogtų automobilių perpardavimu versdavęsis vyras neslėpė, kad ne tik tuos du, bet ir daugiau automobilių - daugiausia „Volkswagen“ markės „Golf“, „Passat“ ir „Bora“ modelių - jam parūpindavęs R.Korsakas.

Kartu su teisme liudijusiu vyru anuomet vogtais automobiliais versdavęsi keli bendražygiai netrukus atsidūrė už grotų, o jis pats teistumo išvengė. Ikiteisminis tyrimas kauniečio atžvilgiu buvo nutrauktas jam sutikus bendradarbiauti su teisėsaugininkais ir padėjus išaiškinti nusikalstamą grupuotę bei atskleisti jos įvykdytus nusikaltimus.

Į teismo klausimą, ar šiuo metu jis ir toliau saugomas, liudytojas atsakė apsaugos nebeturįs. Ši detalė itin sudomino S.Velečką ir greta jo sėdėjusį R.Korsaką, kurie netrukus tarpusavyje susižvalgė ir prapliupo juoku.

Ilgame Agurkiniams inkriminuojamų nusikaltimų sąraše išvardyta turto prievartavimas, plėšimai, sukčiavimo atvejai, didelės vertės svetimo turto pagrobimai, neteisėtas disponavimas svetimomis bankų mokėjimo kortelėmis. Gangsterių vardo verti įtariamieji siautėjo ne tik Kauno, bet ir aplinkiniuose Jonavos, Kaišiadorių, Jurbarko rajonuose. Visi nusikaltimai įvykdyti 2002-2004 metais.

Agurkinių gaujos lyderio S.Velečkos vaidmuo ryškiausiai matomas viename iš epizodų, kai 2004-aisiais jis nurodė savo sėbrams pavogti per 120 tūkst. litų kainuojantį katerį. Bylos duomenimis, vagystę organizavęs teisiamasis nurodė savo patikėtiniui N.Tučkui surasti transportą, kuriuo grobis būtų išgabentas ir saugiai paslėptas. Vėliau šis laivas buvo surastas Šatijų kaime.


Šiame straipsnyje: agurkiniai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių