A.Gelūnas: susitarti su PST dėl Valdovų rūmų tikimasi taikiai

Kultūros ministras Arūnas Gelūnas teigia, kad viena didžiausių Lietuvoje statybos bendrovių Panevėžio statybos trestas (PST) rodo gerą valią - jos atstovai sėda už bendro stalo ieškant kompromiso dėl darbų pabaigos Valdovų rūmuose ir sutarties nutraukimo.

Tačiau PST, anot ministro, kol kas neatskleidžia, ar sutiks atlikti Kultūros ministerijos pasiūlytus būtiniausius darbus Valdovų rūmuose, prieš nutraukiant dešimtmetį galiojančią rangovo sutartį.

PST generalinis direktorius Dalius Gesevičius BNS nekomentavo, kaip vertinami Kultūros ministerijos pasiūlymai.

"Tuos siūlymus mes svarstome visus kompleksiškai, akcininkai taip pat turi savo nuomonę. Poziciją galbūt suformuluosime po poros savaičių", - sakė D.Gesevičius.

"Tai, kad mes prie vieno stalo sėdėdami deriname darbų sąrašą ir nutraukimo sąlygas, jau rodo PST gerą valią kalbėtis labiau demokratišku būdu nei teisiniu. Nes teisinis kelias, jis yra ilgas, konfliktiškas. Nesu tikras, kiek iš to laimi visuomenė. Galbūt užtikrinamas visiškas teisėtumas, bet šiuo atveju aš manau, kad po daugybės posėdžių ir svarstymų, galvojame, kad abiem pusėms yra tikslingiau kalbėtis prie stalo negu teismo salėje", - spaudos konferencijoje trečiadienį sakė A.Gelūnas.

Jo žodžiais, ir PST nuomone teisminis kelias būtų kraštutinė priemonė.

"Mes vis dar turime viltį susitarti taikiai ir vis dar vyksta toks derinimas", - teigė ministras.
Dabar Kultūros ministerija siekia, kad būtini darbai būtų atlikti mažesniais įkainiais nei galioja pagrindinėje rangos sutartyje. Dėl darbų apmokėjimo būtų sprendžiama rudenį.
Kultūros ministras pranešė, kad PST grupės įmonė "Vilniaus papėdė" trečiadienį informavo ministeriją, jog siūlomam paskutinių darbų sąrašui nei pritaria, nei nepritaria - dėl jo įmonė dar svarstys.

Anot A.Gelūno, prieš pasitraukdamas PST turėtų įrengti priešgaisrinę, šildymo, vėdinimo sistemas, kitus būtiniausius darbus - iš viso 10 darbų, kurie užtikrintų būtiną pastato funkcionavimą.

"Gavome šios dienos data atsakymą, kad nei pritarti, nei atmesti mūsų pasiūlyto darbų sąrašo kol kas nėra galutinio sprendimo. Darbo grupės siūlomas sąlygas PST su partneriais ir veikiausiai su akcininkais analizuos ir mums praneš atsakymą vėliau", - sakė kultūros ministras.

Jo teigimu, dabar vyksta techninės derybos: kurie darbai būtini, kurie ne. Kultūros ministerija siūlo, kad sutarus dėl šių darbų juos būtų galima atskirti nuo bendro projekto, ir kai įmonė juos užbaigs, perduoti darbus peržiūrėti ekspertams, kurie įvertintų darbus bei įkainius.

"Toks mechanizmas buvo pasiūlytas rangovui. Galbūt ir galima suprasti rangovą, ypač akcininkus, kurie priverstinai patenka į rangos sutarties nutraukimo situaciją, vykdę darbus 10 metų, kad jie turi išsamiau pažiūrėti, pasitelkti savo konsultantus. Mes iš savo pusės jaučiamės padarę viską, kad tas įvyktų kuo geriau apsaugant viešąjį interesą, kad sutarties nutraukimas neįvyktų automatiškai. Tiesiog pasakant, kad kitą dieną įrangą ir čia kiltų klausimas dėl atsakomybės. Mes tikimės, kad kompromisą šiose derybose pavyks pasiekti.

Toks variantas yra pasirinktas siekiant išvengti konflikto sprendimo teismo keliu", - sakė A.Gelūnas.

Jo vertinimu, valstybė taip pat gali nutarti bylinėtis su PST, jei kompromisas nebūtų rastas, tačiau visomis išgalėmis bus siekiama susitarti taikiai.

Anot A.Gelūno, per dešimtmetį PST už darbus Valdovų rūmuose išmokėta apie 230 mln. litų, o projektui baigti dar reiktų apie 130 mln. litų.

Darbai Valdovų rūmuose sustabdyti. Tai padaryta, kai Viešųjų pirkimų tarnyba sutartyje su rangovu PST aptiko daug pažeidimų ir pareikalavo sutartį nutraukti. Valdovų rūmų atstatymo kaina per dešimtmetį pabrango daugiau nei tris kartus - nuo 114 iki 367 mln. litų. 
Dėl galimų įstatymų pažeidimų kreiptasi į Generalinę prokuratūrą.


Šiame straipsnyje: Valdovų rūmaiPST

NAUJAUSI KOMENTARAI

666

666 portretas
dar vienas subininlaizys
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių