2009-uosius Taikomosios dailės muziejus užbaigs „įkalintas gintare“

Antradienį Taikomosios dailės muziejuje atidaryta paskutinė šių metų paroda "Įkalinti gintare". Joje – viena garsiausių pasaulyje gintaro inkliuzų kolekcija.

Įamžinta gamtos istorija

Lietuvos tūkstantmečio metus Lietuvos dailės muziejus nusprendė baigti pristatydamas gintaro kolekciją, kurioje – net 214 inkliuzų iš Palangos gintaro muziejaus.

Balandžio–spalio mėnesiais ši paroda buvo eksponuojama kitoje šių metų Europos kultūros sostinėje – Lince, Austrijoje, o parvežus į Lietuvą buvo sumanyta ją pristatyti sostinėje.

Gintare amžiams įstrigę vabzdžiai, vabalai, paukščių plunksnos, augalų detalės, o įspūdingiausias eksponatas – inkliuzas su driežu. Inkliuzai įrengti specialiose vitrinose su didinamaisiais stiklais, todėl puikiai matyti kiekviena jų detalė, menanti istorinę praeitį.

Ši paroda Vilniuje, Taikomosios dailės muziejuje, veiks iki kovo 10 d., o vėliau grįš į Palangos gintaro muziejų.

Gali būti, kad kitais metais apie gintarą galėsime sužinoti dar daugiau – Lietuvos dailės muziejus derasi su Sankt Peterburgo muziejumi dėl gintaro kambario istorijos parodos. Joje būtų galima pamatyti meistrų dirbinius, istorinius dokumentus, dokumentinį filmą, kaip buvo atkuriamas istorinis gintaro kambarys. Šią parodą Taikomosios dailės muziejus nori rengti gegužės birželio mėnesiais. "Manome, kad tai bus viena iš tokių parodų, kurios tikrai pritrauks daug lankytojų", – vylėsi Lietuvos dailės muziejaus direktorius Romualdas Budrys.

Parodos nesibaigs

"Nors kiti metai ekonomiškai bus nelengvi, manome, kad ir turėdami mažai lėšų galime surengti lankytojams įdomių renginių", – tikino R.Budrys.

Dailininko Vytauto Kasiulio parodą Vilniaus paveikslų galerijoje vasario pabaigoje pakeis Fransisco Goya grafikos paroda, taip pat čia planuojamos Jono Rimšos, Marijos Švažienės darbų parodos, paroda "Juozapas Saundersas: tarp Peterburgo ir Vilniaus".

Nesnausti žada ir Nacionalinė dailės galerija (NDG). Jos lankytojai kitais metais savo akimis galės įvertinti fotografo Algirdo Šeškaus, dailininko Stasio Eidrigevičiaus, kitų menininkų darbus.

Dideles viltis NDG atstovai deda į menininkui Vytautui Kairiūkščiui ir jo aplinkai skirtą parodą. "Pastebėjome, kad žmonėms įdomios parodos apie vieną konkretų žmogų ir tai, kas su juo susiję. Tikimės, kad ši paroda sulauks ne mažesnio dėmesio nei M.K.Čiurlionio ir amžininkų", – sakė NDG vedėja dr. Lolita Jablonskienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių