2009-ųjų Tolerancijos žmogus - Tomas Venclova

„Sugiharos fondas - Diplomatai už gyvybę“ 2009 metų Tolerancijos žmogumi išrinko poetą, eseistą ir vertėją Tomą Venclovą. Šeštadienį Kaune jam įteiktas skulptoriaus Edmundo Frėjaus sukurtas atminimo medalis ir diplomas.

Ši kasmetinė nominacija skiriama asmeniui savo veiksmais, viešu pavyzdžiu ar atviru žodžiu stojusiam prieš ksenofobijos bei antisemitizmo, kitaminčių, kitatikių bei kitataučių persekiojimą, pasisakiusiam prieš smurto, prievartos ir radikalizmo apraiškas visuomeniniame Lietuvos gyvenime.

Fondo atstovas, filosofas Leonidas Donskis nominantą pavadino “moraliniu stebuklu”, o T.Venclova atsidėkojo susirinkusiems eilėraščiu, kuriame minimas garsusis Japonijos diplomatas Čijunė Sugihara.

L.Donskis priminė, kad T.Venclova gynė Lietuvą gūdžiais sovietmečio laikais, yra ne kartą už tai nukentėjęs. Taip pat gynė Lietuvos mažumų - žydų, lenkų, gudų, rusų orumą, daugiatautės ir daugiakultūrės Lietuvos Didžiosios kunigaikštystės tradiciją. Pernai T.Venclova, protestuodamas prieš antisemitinių publikacijų sklaidą kultūros žurnaluose, atsisakė su jais bendradarbiauti.

Žurnalistams T.Venclova pasakojo pasitraukęs iš žurnalo, su kuriuo bendradarbiavo dar nuo sovietmečio, redkolegijos. Jis tikėjosi, kad po šio žingsnio įvyks rimtesnė diskusija, bet taip neatsitiko.

„Man rodos, ten buvo spausdinami dalykai, su kuriais padorus žmogus negali sutikti. Kai kuriems dalykams esu labai alergiškas. Nėra jokių asmeninių dalykų, grynai principinis klausimas“, - prisipažino 2009 metų Tolerancijos žmogus. „Alergiją“ jam kelia šovinizmas, ir ne vien antisemitinis, bet ir antirusiškas ar antilenkiškas.

„Jei būtų pas mus antivokiškas ar antiangliškas šovinizmas, būčiau lygiai taip pat alergiškas“, - mintį tęsė poetas. Net ir neklausiamas, T.Venclova išsakė savo požiūrį į seksualines mažumas. Mat neseniai jis sakė sulaukęs klausimo, kaip reaguotų, jei jo sūnus turėtų partnerį „berniuką“?

„Tokia patirtis mane aplenkė, turiu sūnų, dukterį. Abu jie sukūrę įprastas šeimas, turi vaikų. Bet jei taip atsitiktų, aš savo sūnui pasakyčiau: „Vienintelis dalykas, kuris mane trupučiuką liūdina, yra tas, kad aš turbūt neturėsiu anūkų. Bet šiaip, niekas nepasikeitė, kaip buvai mano mylimas sūnus, taip ir lieki. Tu esi laisvas žmogus, tavo privatus gyvenimas yra tavo reikalas. Norėčiau susipažinti su tavo partneriu“, - dialogą įsivaizdavo 72 metų poetas.

T.Venclova - aštuntasis Tolerancijos žmogus. Pirmąjį (2001) metų Tolerancijos žmogaus apdovanojimą 2002 metų  sausio mėnesį gavo Tomas Šernas. Vėliau metų Tolerancijos žmogaus titulas atiteko profesorei Irenai Veisaitei, žurnalistui Algimantui Čekuoliui, režisieriui Sauliui Beržiniui, pranciškonų vienuoliui, kunigui Arūnui Peškaičiui, psichologui Robertui Povilaičiui, atlikėjai Jurgai Šeduikytei bei žurnalistui Mykolui Drungai.

Šiemet fondo valdyba, atsižvelgdama į savo pateiktas užklausas visuomeninėms, nevyriausybinėms organizacijoms, su žmogaus teisių gynimu susijusiomis institucijomis Lietuvoje bei visuomeninės nominacijos ekspertų komisijos siūlymus, rinkosi iš trijų kandidatūrų. Diplomais apdvanoti Jungtinių Tautų Vaiko teisių komiteto narys ekspertas Dainius Pūras bei apžvalgininkas, portalo bernardinai.lt redaktorius Andrius Navickas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių